Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lidköping årets landsortskommun: ”Det får ta tid”

Publicerad: 24 april 2019, 06:40

Foto: Foto på Lidköping: I99pema/ Wikimedia Commons. Foto på Yvonne Träff: Lidköpings kommun.

Lidköpings kommun intar förstaplatsen i den nya kategorin miljöbästa landsortskommun. Stor vikt läggs vid förankring, sedan går miljöarbetet betydligt lättare.


Efter nästan 30 år som först kommunekolog, sedan Agenda 21-samordnare och numera miljöstrateg i Lidköpings kommun får Yvonne Träff nu ett kvitto på sitt arbete.
– Det betyder jättemycket. På 1990-talet var det fortfarande många som inte trodde på växthuseffekten, många av oss som jobbar med miljöfrågor har fått kämpa i så många år. Man behöver sådana här energiboostar, säger hon.

Nyckeln till framgång har varit ett starkt och brett politiskt engagemang. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet styr kommunen sedan höstens val. Tidigare styrde Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Ett miljö- och klimatutskott kopplat till kommunstyrelsen ser till att frågorna finns på dagordningen.

Lidköpings kommun jobbar både globalt och lokalt och har ett utvecklat samarbete med akademin. Några exempel på åtgärder som pågår är kartläggning av restströmmarna i kommunen i en Vinnovafinansierad förstudie för att om möjligt skapa industriell symbios och cirkulärt företagande. Ett nytt reningsverk planeras där fosforåterföring och läkemedelsrening diskuteras. Ekosystemtjänster kartläggs som underlag för en ny stadsutvecklingsplan.

Med ett begränsat antal medarbetare som har miljö och klimat som huvudfokus i sin tjänst så är det en utmaning att få saker att hända. Det kräver att vi får till en delaktighet hos alla kommunens anställda, säger Yvonne Träff till Aktuell Hållbarhet.

Struktur, strategi och kultur, är ledord för det miljöstrategiska arbetet.

En gång i månaden möter Yvonne Träff nätverket med miljösamordnare på förvaltningar och kommunala bolag.
– De är min strategiska avdelning. Jag får höra deras utmaningar och vi diskuterar tillsammans hur vi ska gå vidare. Det är jätteviktigt att ha det bollplanket och den förankringen i hela organisationen.

Det strategiska arbetet handlar om lokala miljömål och miljöplaner för att uppnå dessa.
– Det får ta tid att ta fram en plan, för vi behöver en bred förankring. Det tog tre år att ta fram Miljöplan för Lidköpings kommun. När vi väl har tagit fram en plan och den är antagen av kommunfullmäktige så börjar man jobba med den ute i verksamheterna, det märker vi tydligt.

Kulturen handlar om att skapa engagemang och ge förutsättningar för eldsjälar att åstadkomma förändring.
– Arbetet ska vara så välförankrat att det tål att vi får en ny politisk majoritet eller att nyckelpersoner slutar.

Vill du veta hur miljöbra din kommun är. Klicka här!

Läs fler artiklar om vinnarkommunerna och kommunernas miljöarbete i nästa nummer av magasinet Aktuell Hållbarhet.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.