Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lignin-projekt i Mörrum får 90 miljoner

Publicerad: 24 Januari 2011, 08:58

Lignoboost-projektet i Mörrum får ett ekonomiskt stöd på 90 miljoner kronor från Energimyndigheten. Målet är kommersialisering av processen för framställning av biobränslet lignin.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Det är sedan EU-kommissionen efter statsstödsprövning godkänt Lignoboost-projektet i Mörrum som pengarna betalas ut från Energimyndigheten. Projektet handlar om en demonstrationsanläggning för Lignoboost-konceptet i fullskaleformat vid Södra Cells sulfatmassafabrik i Mörrum i Blekinge.

Lignoboost-projektet går ut på att framställa biobränslet lignin i en process anpassad till kemiska massabruk, enligt Energimyndigheten. Lignin är en avfallsprodukt vid framställning av papper. Projekets mål är också att möjliggöra en kommersialisering av konceptet.

Bland fördelarna med Lignoboost-konceptet framhåller Energimyndigheten att produktionen av det högvärdiga biobränslet ger sulfatmassafabriken avsättning för sin överskottsenergi. Ligninet kan dessutom ersätta fossilbränslen som kol och olja. Tack vare att biobränslet är lagringsbart kan årstidsvariationer i brukets energibalans hanteras mer flexiblet, menar myndigheten vidare.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.