lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Lika bra ge upp panda och tiger”

Publicerad: 10 november 2011, 09:36

En majoritet av naturvårdsproffsen är beredda att ge upp försöken att rädda arter som panda och tiger, rapporterar the Independent.

Ämnen i artikeln:

Naturvård

Klockan tickar för utrotningshotade arter som panda och tiger. Några tusen individer lever kvar i krympande livsmiljöer. Enligt en majoritet av naturvårdsproffsen är det lika bra att kasta in handduken, visar en engelsk studie med 600 forskare som sysslar med viltvård.

Nästan 60 procent av forskarna ställer sig bakom principen om ekologisk prioritering (ecological triage), det vill säga att prioritera nyckelarter viktiga för ekosystemet framför utrotningshotade och resurskrävande arter eller sådana som saknar en väsentlig roll för att ekosystemet ska fortleva.

Idén om ekologisk prioritering
har diskuterats länge bland naturvårdare, och ser ut att vinna gehör i takt med befolkningsökningen, krympande livsmiljöer för djuren och en annalkande massutrotning.

– Svaren tyder på att attityderna förändrats eller att detta förhållningssätt alltid funnits. Inställningen är i vilket fall att det inte går att bortse från en sådan metod, säger Murray Rudd, miljöekonom vid universitet i York till the Independent.

Flera experter förkastar
idén eftersom det inte är moraliskt att göra avvägningar mellan olika arter – att välja ut en art på bekostnad av en annan. Medan andra ifrågasätter de höga kostnaderna för att rädda en populär art som panda eller tiger, skriver Steve Connor i the Independent.

Murray Rudds studie publiceras i tidskriften the Journal of Conservation Biology.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev