Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lina Burnelius, 31 år

Publicerad: 19 november 2018, 05:00

Projektledare med ansvar för skogsfrågor, Greenpeace.


Bland beskrivningarna av Lina ­Burnelius återkommer omdömen som orädd, ­kompetent, saklig och hjältinna. ­Outtröttligt arbetar Lina för att rädda svenska gammel­skogar och dess myller av liv. ”Hon är beredd att ta de obekväma besluten som krävs för att ge alla dessa oräkneliga arter en röst, en röst som hörs ända in i styrelserum och på årsstämmor”, lyder en av de otaliga ­kommentarerna.
– Just nu arbetar jag för att Sverige ska börja bedriva en skogspolitik och ett skogsbruk som respekterar Sveriges åtaganden gentemot Parisavtalet för klimatet, våra ­åtaganden under FN:s konvention om biologisk mångfald och ILO-konventionen 169, som slår fast att urfolk har rätt att säga nej till intrång på deras marker. Dessa tre överenskommelser sätter tillsammans en tydlig ram för hur mycket och på vilket sätt vi kan bruka våra skogar. Vi driver således en kampanj som kräver hållbart brukande av 80 procent av skogen, istället för att man förbrukar hela skogen. Om vi börjar bruka skogen rättvist och hållbart kan skogen bli den välbehövliga pusselbiten vår tids ödesfrågor – klimatet och förlusten av biologisk mångfald – så akut behöver.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.