Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lisa Emelia Svensson: ”Inspirerar till nya idéer och lösningar”

Publicerad: 4 september 2012, 03:31

Regeringens CSR-ambassadör, Lisa Emelia Svensson, tipsar om sin favoritbok.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Lisa Emelia Svensson
Ålder: 37 år
Arbetar som: CSR-ambassadör, Utrikesdepartementet

Favoritbok: Miljökapitalisterna, av Carl Hall
Antal sidor: 135
Förlag: Liber AB

Varför den bör läsas: Länken mellan entreprenörer och utvecklingen av nya affärsmodeller som kan bidra till hållbar utveckling är avgörande. Den här boken berör de utmaningar som entreprenörer möter när ny mark bryts. Den berör också en intressant och högaktuell gråzon som borde diskuteras och lyftas fram mer i ljuset av hållbar tillväxt. Utgångspunkten är att miljö- och resursutmaningarna är så stora att det inte går att förlita sig på ”grönt tänkande”. Altruistiska motiv är inte tillräckligt för att ställa om. Kapitalismen bygger på självförverkligande som är den största drivkraften till en förändring. Genom att människor kan förverkliga sig själva och bidra till lösningar på de utmaningar som vi står inför kan en nödvändig omställning ske. Jag tycker Carl Hall fångar kärnan i en omställning – där individer måste få utrymme att skapa produkter och tjänster som andra är beredda att betala för. Detta kan inte ingenjörsmässigt planeras fram i samhället.

Jag tycker boken inspirerar till nya idéer och lösningar som man kan arbeta med. Den är lättläst och berör många olika perspektiv som grön kapitalism innebär. Exempelvis behovet av prissättning som inkluderar miljöpåverkan, vad en ökad tillämpning av teknik innebär samt på vilket sätt den används, designprocessen av produkter och tjänster, effektiviseringsåtgärder samt skiftet till förnybar energi.

Boken handlar främst om entreprenörer men belyser också betydelsen av intraprenörer. De personer som arbetar med att förändra företag från insidan. Vi behöver fler intraprenörer i alla organisationer.

Bästa citatet: Carl Hall citerar Anna och Per från en industridesignbyrå inriktad på grön design.

”Vissa branscher handlar ju till sin natur om att hela tiden komma med något nytt, och modebranschen är ju lite av ett typexempel. Om man nu ska jobba efter den affärsprincipen borde man ju i alla fall kunna se till att produkterna kan återvinnas. Men för det behövs ett helt nytt systemtänkande.”

Jag tycker det ligger mycket i detta – inte bara design av produkter och tjänster utan design i hur vi lever och organiserar våra liv, stadsplanering och idédesign inom organisationer och företag.

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Boken är viktig för ungdomar som ju sägs höra till framtiden. Samtidigt tror jag boken kan ge inspiration till alla människor oavsett ålder som är medvetna om livet.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News