Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lise Nordin: ”Miljöpolitiken måste baseras mer på fakta än på lösa antaganden”

Publicerad: 20 december 2011, 07:43

Miljöpartiets talesperson i energifrågor, Lise Nordin, tipsar om sin favoritrapport.


Ämnen i artikeln:

Lise Nordin

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Lise Nordin
Ålder: 29
Arbetar som: riksdagsledamot (MP) och energipolitisk talesperson

Favoritrapport: The Kuznets curve for the environment and economic growth: examining the evidence, av miljöekonomen Paul Ekins

Antal sidor: 26, Environmental Policy Unit, Department of Economics, Keele University

Varför den bör läsas:
Under mina år i miljöpolitiken har jag ofta fått höra att tillväxt inte bara är eftersträvansvärt i sig, utan att tillväxt också behövs för att lösa miljö- och klimatutmaningarna.

När jag läste en kurs i ekonomisk historia hittade jag miljöekonomen Paul Ekins som i sin rapport slår fast att det inte finns något belägg för påståendet att ekonomisk tillväxt leder till miljöförbättringar. Genom att jämföra miljödata över tid och plats med den ekonomiska utvecklingen visar Ekins att det endast finns några få och i sammanhanget små miljöproblem som förbättrats, medan miljöbelastningen totalt bara ökat med ekonomisk tillväxt. Han analyserar även officiell statistik från EU-kommissionen och över hela miljöspektrat noteras fler försämringar än förbättringar.

Det som historiskt istället lett till miljöförbättringar är riktade politiska beslut, som när bly i bensin reglerades eller lagstiftningen för svavel skärptes. Men medan vissa miljöproblem hanterats har fler tillkommit. Sedan jag läste denna forskning har en stark känsla följt mig att miljöpolitiken måste baseras mer på fakta än på lösa antaganden.

Med insikten att länder inte växer ur miljöproblem med hjälp av tillväxt och att marknaden inte själv löser miljöutmaningen finns det utrymme för politiken att ta ansvar för att miljöförstöringen minskar.

När utvecklingen hittills inte lett till att vi minskar vår miljöpåverkan är det dags för modiga politiker att våga ompröva och fatta beslut om de åtgärder vi vet behövs om höjd koldioxidskatt, järnvägsprojekt istället för motorvägsplaner och flygskatt istället för skattefrihet.

Bästa citatet:
“Sustainable development requires the modification of the historical environment-income relationship. There is no evidence that such a modification will emerge endogenously from growth. It seems likely to require determined environmental policy.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon:
En person som hittills inte verkar ha uppmärksammat att tillväxt följts av sämre miljö är Centerpartiets partiledare Annie Lööf, som ofta pratar sig varm om marknaden som lösning på allsköns miljöproblem. Förhoppningsvis skulle rapporten ge henne både nya insikter och mod att fatta beslut om politiska åtgärder som styr i rätt riktning. Ekins forskningssammanställning är dessutom så kort, att även den mest upptagna politiker har tid att läsa den.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Lise Nordin

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.