Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lise Nordin (Mp): Regeringen förhalar möjligheten till egen el

Publicerad: 23 December 2011, 09:52

När energiminister Anna-karin Hatt säger sig värna människors möjlighet till egen el ekar det mycket tomt mot bakgrund av att samtliga partier i hennes regering just röstat ner de konkreta förslag som skulle ge människor den möjligheten. Det skriver Miljöpartiets energitalesperson Lise Nordin i en replik.


Att människor får vara delaktiga i energiomställningen är avgörande för att nå målet om 100 % förnybar energi. När energiminister Anna-karin Hatt i en debattartikel i Miljöaktuellt 20/12 säger sig värna människors möjlighet till egen el ekar det mycket tomt mot bakgrund av att samtliga partier i hennes regering just röstat ner de konkreta förslag som skulle ge människor den möjligheten.

Det var i slutet av november som riksdagen röstade om propositionen ”Stärkt konsumentroll för utvecklad elmarknad och uthålligt energisystem”. Där ingick frågorna om timmätning och nettodebitering, dvs att överskottsel som levereras ut på nätet får kvittas mot den el som köps in när den egna produktionen är låg. Våra förhoppningar var mycket stora och regeringsföreträdare hade under ett års tid hänvisat till att beskeden om möjlighet till egen el skulle komma i propositionen. Vi var många som blev besvikna att de konkreta beskeden uteblev. Det är oklart varför regeringen inte fattar de beslut som gör att människor kan få äga sin egen el och därmed få makten över både sin elräkning och sitt bidrag till en smartare och mer hållbar energiförsörjning.

Som konsument har man med regeringens politik små möjligheter att påverka sin elräkning.
Medan elmarknaden i Sverige domineras av tre stora bolag äger 2 miljoner tyskar sin egen elproduktion. Miljöpartiet vill ge svenskarna samma möjlighet. Förutom införandet av timmätning för alla och nettodebitering föreslår vi ett fastprissystem som innebär ett garanterat pris över en längre tid så att man kan räkna hem investeringen i ett vindkraftverk eller solceller på taket. Ett sådant system är förklaringen till bland annat Tysklands snabba utbyggnad av förnybart. Det är också viktigt att ta bort den straffskatt som regeringen infört på kooperativt ägd vindkraft.

Miljöpartiet tror på människors eget förnuft och engagemang. Vi är övertygade om att människor och företag som får större makt över sin energisituation använder energi effektivare. Medan alliansregeringen i Sverige inte kommer till skott i frågan om egen el är det allt fler människor i resten av världen som tar saken i egna händer och installerar solceller eller blir delägare i vindkraftverk. Att som regeringen förvisa frågorna till utredningslådan igen är inte seriöst när de redan utretts i fler år.

Jag är glad att energiminister Anna–Karin Hatt delar Miljöpartiets idé om att ge människor möjlighet att äga sin egen el. Men det skulle göra större skillnad för energiomställningen om energiministern ägnade sin tid åt att få med sig sin regering, och då särskilt finansminister Anders Borg, på tåget, än att skriva debattartiklar om en politik som inte förs.

Lise Nordin, riksdagsledamot (MP) och energitalesperson

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.