Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lista: 33 hållbarhetstalanger under 33

Publicerad: 17 oktober 2016, 14:22

Hållbarhetsfrågorna byter skepnad – och hållbarhetsproffsen ­förnyas. Här är talangerna som formar morgondagens agenda.


Det som utmärker framtidens hållbarhetsprofiler är kanske just att det inte rör sig om någon homogen grupp. När Aktuell Hållbarhet listar unga personer som utmärker sig i Hållbarhetssverige återfinns aktivister, tekniknördar, ekonomer, biologer och ingenjörer som alla utnyttjar sina specifika kompetenser för att bidra till att lösa framtidens hållbarhetsutmaningar. Till skillnad från tidigare generationer där miljö- och hållbarhet ofta sågs som som frågor som kunde hanteras separat, ser dagens unga att hållbarhetsfrågorna genomsyrar allt. En generation som vuxit upp med ett överhängande klimathot har inga problem att se att mänskligheten är beroende av planeten för sin överlevnad, och att de frågor som rör miljön- och klimatet därför måste övertrumfa alla andra intressen.
Samtidigt är det en generation som är väl rustad att ta sig an hållbarhetsutmaningarna. Teknikutvecklingen har gjort att de har verktyg och möjligheter som ingen tidigare generation haft. Det handlar dels om möjligheten att utveckla, och använda sig av grön teknik, men också om kommunikationslösningar som gör det möjligt att skala upp påverkansarbetet, skapa globala allianser och bevaka så att företag och organisationer agerar hållbart och rättvist.
Listan utgår från de namn som har nominerats av Aktuell Hållbarhets läsare. Utan inbördes ordning listar vi här de talanger som redan nu är med och formar morgondagens hållbarhetsarbete.

Pauline Ström Gunnér, 30 år,  Student, konsult, hållbarhetscoach, ­Sibylla, SLU. Pauline Ström Gunnér har tagit fram Sibyllas första CSR-strategi. Hon har fått stor uppskattning för sitt arbete som hållbarhetscoach på flera hotell inom Nordic Choice-koncernen, och som inköpare på Grandpa skapade hon forum för samtal om hållbart mode. På ett skickligt sätt kombinerar Pauline Ström Gunnér hållbarhet med affärstänk. Trots att hon är student är Pauline redan ett erfaret hållbarhetsproffs.📷
Aksel Sundström, 33 år,  Doktor i statsvetenskap, Göteborgs Universitet. Är redan uppmärksammad för sin forskning som ligger bakom det faktum att WWF inlett en process om att rödlista hummerfisket i Sydafrika på grund av korruption. Hans forskning visar hur mutor till statliga inspektörer får tjuvfiske att eskalerar till den grad att myndigheter har kommenterat avhandlingen och bekräftat problem offentligt. Han har dessutom hunnit med att publicera tjugo artiklar i vetenskapliga tidskrifter och i år blev han Eva Selin-stipendiat.

📷
Amanda Lundeteg, 32 år,  Vd Allbright foundation. Som vd för Allbright Foundation driver Amanda Lundeteg på arbetet för en mer jämlik representation inom näringslivet. Genom aktiv opinionsbildning vill stiftelsen påverka det privata näringslivet att öka andelen kvinnor på ledande positioner. Amanda Lundeteg är utbildad ekonom vid Uppsala universitet, hon har även en examen från Institute for International Business i New York. Hon har bland annat utsetts till en av framtidens 99 mäktigaste av TCO, en av årets mäktigaste opinionsbildare av Veckans Affärer, en av Näringslivets 101 mäktigaste kvinnor, och till Årets unga vd.

📷
Arvid Morin, 28 år,  Vd och medgrundare Ung Omsorg. Varje dag besöker ungefär 1 000 ungdomar ett hundratal äldreboenden från Haparanda i norr till Skåne i söder. De äldre får någon som har tid att sitta ner och prata, som kan ta med dem på en promenad eller läsa ur dagens tidning, samtidigt som personalen får mer tid att göra sitt jobb. Arvid Morin var med och startade Ung Omsorg redan 2007. I dag är han vd för företaget som hjälper tusentals ungdomar att få ett kvalificerat jobb, samtidigt som de förbättrar livskvaliteten för de äldre. Ung Omsorg har mottagit flera utmärkelser som Kungens Stiftelse Ungt Ledarskap, Årets Unga Företagare i Sverige och Ferd Award For Social Entrepreneurship.

📷
Beatrice Rindevall, 28 år, Chefredaktör på Supermiljöbloggen. Som ledare för Sveriges största miljöblogg har Beatrice stort inflytande inom den svenska hållbarhetsrörelsen. Hon syns regelbundet på konferenser som föreläsare, moderator och förekommer frekvent i exempelvis morgonsoffor som miljöexpert. Hon arbetar som kommunikationsstrateg på forskningsrådet Formas. 2015 fick hon ta emot WWF:s utmärkelse ”Årets miljöhjälte” för Supermiljöbloggen och Svenska Publishing-priset ”Journalistikpriset” för tidningen Extrakt där under en period var tillförordnad chefredaktör.

📷
Caroline Strindmar, 29 år, Hållbarhetsansvarig Yasuragi. Caroline Strindmar Nordström är redan ett etablerat namn i hållbarhetssverige. Med konceptet ”Feel  Good, Do Good” jobbar hon för att integrera ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i Yasuragis verksamhet. Samtidigt lägger hon stor vikt vid att personalstyrkan känner engagemang och förståelse för hur de kan bidra till hållbarhetsarbetet. 2014 blev hon finalist i Årets Hållbarhetschef.

📷
Christian Fickler, 25 år,  Vd och medgrundare Bundling. Bundling är företaget­ som hyr ut säkra, giftfria, etiskt producerade och miljövänliga produkter för barn,  och levererar dem direkt till dörren. Företagets prenumerationstjänst frigör tid för föräldrarna samtidigt som den förhindrar att mängder av leksaker slängs  i onödan.

📷
Adam Arnesson, 25 år,  Ekobonde . En driven jordbrukare verksam under varumärket Ekobonden som även parallellt med jordbruket driver en PR- & kommunikationsbyrå med fokus på opinionsbildning om hållbar och ekologisk livsmedelsproduktion. Han är flitigt anlitad talare har även blivit nominerad till Änglamarkspriset. Adam är helt klart en nyckelperson vi kan räkna med att höra mer från när det gäller framtidens hållbara jordbruksproduktion.

📷
Ellen Palm, 28 år,  Doktorand Lunds universitet . Tidigare i år publicerade Ellen Palm en vetenskaplig artikel som byggde på hennes examensarbete om fossilfri plast. Hon driver också den årliga kampanjen ”PlastfriNovember” för att belysa plastens för- och nackdelar, samt betona vikten av att förbättra avfallshanteringen. Varannan vecka diskuterar Ellen Palm miljö- och klimatfrågor i Supermiljöbloggens podd. Nyligen påbörjade hon sina doktorandstudier vid Lunds universitet.

📷
Filip Lövström, 22 år, PUSH Sverige. 22-årige Filip Lövström läser till civilingenjör vid maskinteknikprogrammet på Linköpings universitet­ och är vice ordförande för PUSH Sverige. Som vice ordförande driver han arbetet med att sammanföra unga personer i klimat- och hållbarhetsfrågor. Det genom den internetbaserade plattformen PUSH Sverige.

📷
Henrik Westregård, 30 år,  Sustainability Specialist på Daniel Wellington. Henrik har tidigare arbetat som hållbarhetkoordinator på IKEA. Han har också varit projektledare för den svenska nomineringsprocessen av Postkodlotteriets Green Challenge, världens största tävling för gröna affärsidéer. Efter att i flera år ha profilerat sig i hållbarhetsfrågor blev han i december förra året rekryterad till modeföretaget Daniel Wellington som Sustainability Specialist.

📷
Hjalmar Nilsonne, 30 år, Vd Watty . För att sprida kunskap om hushållens elanvändning startade Hjalmar Nilsonne­ för tre år sedan företaget Watty. Watty marknadsför en produkt som genom avancerad maskinlärning tolkar elmätarens ­signaler för att på så vis ta reda på vilken apparat i huset som är på, och hur mycket el den drar. Nyligen fick Watty 28 miljoner kronor i nyinvesteringspengar från bland andra EQT Ventures och Cleantech Invest.

📷
Ida Lemoine, 31 år,  Vd Beteendelabbet. Som en av grundarna av Sveriges första beteendebyrå vill Ida Lemoine hjälpa företag att bryta gamla mönster och knuffa organisationer och medarbetare  i rätt riktning med hjälp av nudging. Ida Lemoine är civilekonom från Linköpings universitet. Under studietiden var hon med och tog fram föreläsningskonceptet #GoCSR.

📷
Johanna Lakso, 29 år,  Medgrundare Power Shift Sweden PUSH. Som en av grundarna bakom ungdomsorganisationen PUSH Sverige har Johanna Lakso varit en drivande kraft i den unga hållbarhetsrörelsen. Genom andra initiativ som Klimatuppdragen och Klimatskriket har hon visat att hon är en opinionsbildare att räkna med i miljösammanhang.

📷
Jonas Karles, 28 år,  Medgrundare Esphire . Som masterstudent vid Chalmers entreprenörskola var Jonas Karles med och grundade företaget Epishine som utvecklar en ny typ av organiska solceller. Solcellerna är tryckta på PET-plast, vilket gör att produktionskostnaden är tio gånger lägre än för de solceller som finns på marknaden i dag. Dessutom innehåller­ de inga metaller och energiåterbetalningstiden är endast en vecka. 2015 mottog Jonas Karles och hans kollega Emma Woxlin 200 000 kronor i entreprenörsstipendium­ från den prestigefyllda entreprenörs­tävlingen Ventures Cup.

📷
Josefin Strömberg, 25 år, Vd Qvicket. Intresset för att äta insekter har aldrig varit större, FN beskriver insektsätande som en möjlig lösning på klimathotet och i flera länder är det tillåtet att sälja insekter som livsmedel. Dock inte i Sverige. Det fick Josefin Strömberg erfara när hon ville marknadsföra sitt syrsmjöl till den svenska befolkningen. Trots att Stockholms Stad gav grönt ljud sa Livsmedelsverket nej. Nu driver Qviknet sin verksamhet  i Nederländerna i väntan på att få ett godkännande från svenska myndigheter.

📷
Kim Jakobsson, 29 år, Vd Ungdomar.se och grundare av we_change. Med Kim Jakobsson vid rodret har Ungdomar.se vuxit från en nätcommunity till Sveriges främsta plattform för skolungdomar. Organisationen har startat hållbarhetsturnén we_change där de besökt över 70 svenska gymnasieskolor för att diskutera hållbar utveckling med 5 000 ungdomar. De har också drivit projektet ”Kom Igen” för att sprida kunskap om psykisk och fysisk ohälsa och ”Respektkoden” för att motverka näthat.

📷
Kitty Ehn, 24 år,  Talesperson Klimataktion. Kitty Ehns miljöengagemang startade när hon som 13-åring startade ungdomsorganisationen ”Green Teens”. Sedan dess har hon haft flera tunga positioner inom miljörörelsen. Hon har varit ordförande och FN-representant för Fältbiologerna, språkrör för Grön Ungdom Syd och Grön Ungdom Lund. Under klimatmötet i Paris deltog Kitty Ehn som delegat för Naturskyddsföreningen. I mars valdes hon till talesperson för Klimataktion.

📷
Lina Alfredsson Mihlzén, 26 år,  T.f miljö- och byggchef,  Vara kommun. Lina Alfredsson Mihlzén har gjort raketkarriär  i sin hemkommun. Vid 23 års ålder fick hon förtroendet att driva ­kommunens miljöarbete och nu har hon även fått ansvaret för byggfrågor. Lina är miljövetare med examen från Göteborgs­ universitet. Redan under studenttiden ­uppmärksammades hon som en av de skickligaste hållbarhetscoacherna i Nordic Choice Hotels studentsatsning.

📷
Linda Norrman, 27 år,  Projektledare Naturvårdsverket. Få har skapat fler möjligheter för andra hållbarhetsstudenter under sin studietid. Linda Norrman är en av frontfigurerna  i Sustainergies. Under sin praktik på Naturvårdsverket initierade hon ett praktikantprogram som hittills gett 25 studenter chansen att testa på hållbarhetsarbetet på Sveriges ledande myndighet på området. Linda har en masterexamen i miljökommunikation och en kandidatexamen i socialpsykologi. För närvarande arbetar hon som projektledare inom naturresursförvaltning på Naturvårdsverket.

📷
Louise Wohrne, 29 år,  Sustainability Manager ­Billerud Korsnäs. Med ett brinnande engagemang har Louise Wohrne tagit sig an hållbarhetsutmaningarna inom Billerud Korsnäs. Företaget verkar inom traditionella branscher som förpackning- och skogsindustri där förändringsprocesser normalt sett går långsamt. Genom att utveckla en handfast hållbarhetsstrategi, och kommunicera runt den på ett sätt som skapat engagemang bland medarbetarna, har Louise Wohrne tagit hållbarhetsfrågorna från ord till handling. Hon är en stark förebild för hållbarhetsansvariga, men också för unga kvinnor i en mansdominerad industri.

📷
Lovisa Källmark, 26 år, Assisterande programchef  på FORES. När tankesmedjan FORES skulle utöka sin miljö- och klimatsatsning i september förra året rekryterades 26-åriga Lovisa Källmark som assisterande programchef. Lovisa har jobbat med bland annat gröna finansierings frågor och nudging. Lovisa Källmark är nationalekonom.

📷
Madeleine Enarsson, 30 år,  Grundare och vd Transformative­ Solutions. Madeleine Enarsson har engagerat sig i arbetet med att hitta lösningar som går bortom inkrementella förbättringar, och istället ser till vad som är verkligt hållbart på global nivå. Hon har startat flera initiativ för att sätta en ny riskkategori (s.k. ”low-probability/high-impact risks”) på agendan. Hon har också varit med och skapat Transformative Clusters, en global plattform som ska fånga upp transformativa lösningar i städer både i Sverige och globalt, samt varit med och utvecklat flera verktyg för effektivt beslutsfattande i anknytning till globala risker.

📷
Malin Cronqvist, 28 år, Vd och grundare Help to Help. Genom den egenskapade organisationen Help to Help har entreprenören Malin Cronqvist gjort det möjligt för människor att finansiera utbildningen för ungdomar i Tanzania genom crowdfunding. Help to help erbjuder ett effektivt och transparent verktyg som gör det möjligt att skänka pengar utan mellanhänder, och därmed hjälpa ungdomar att uppfylla sina drömmar.

📷
Markus Danell, 29 år,  Verksamhetschef Sustainergies. Markus Danell är en av grundarna av Sustainergies. Genom att para ihop studenter med Sustainergies partners inom näringsliv och akademi bidrar han till att göra unga människor till förändringsagenter för en hållbar framtid.

📷
Milad Mohammadi, 27 år, Rektor Järvaskolan. Under uppväxten i ett miljonprogram utanför Västerås upplevde Milad Mohammadi att möjligheterna var begränsade för den som hade ett icke­svenskt namn, eller som talade med brytning. Han hårdsatsade på skolan och utbildade sig så småningom till både statsvetare­ och jurist. I dag är han rektor för den nystartade Järvaskolan som han grundat tillsammans med Amir Sajadi. Med hjälp av nya metoder ska skolan skapa bättre ­förutsättningar för barn i socialt utsatta områden.

📷
Mona Hagi, 19 år,  Ordförande Miljöpartiet Borås, styrelseledamot Grön Ungdom Väst. 19-åriga Mona Hagi är redan en profil inom Miljöpartiets ungdomsrörelse.  I november kommer hon att representera Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU) vid FNs klimattoppmöte COP22 i Marrakech. Till vardags läser hon till civilingenjör med inriktning på kemiteknik vid Chalmers.

📷
Olivia Linander, 24 år,  Samordnare 350.org.  Som samordnare för 350.org har Olivia Linander visat en stark förmåga att mobilisera människor i kampen för klimatet. Olivia Linander har haft stor betydelse för divesteringsrörelsen i Sverige. Divestering innebär att man, istället för att investera, säljer av aktier, fonder eller andra investeringar som är oetiska eller moraliskt tvivelaktiga.  Tillsammans med Johanna Lakso startade hon ungdomsorganisationen PUSH Sverige.

📷
Oskar Ekman, 27 år,  Professional Services Manager Fortum Charge­ & Drive. Under tredje året på sin civilingenjörsutbildning sommarjobbade Oskar Ekman på Fortum där man snabbt fick upp ögonen för den unge talangen.  I dag leder han bolagets satsning på infrastruktur för elbilar och e-mobilitet, samtidigt som han arbetar med Fortums innovationssatsningar. Under studietiden grundade han Linköpings hållbarhetsförening­ för studenter ”Gozinto”. Han vann också Skanskas studenttävling Skanska ­Sustainability Cities och arbetade som hållbarhetscoach på Nordic­ Choice Hotel.

📷
Sofie Allert, 26 år,  Vd och grundare Swedish Algae Factory. Sofie Allert är en av grundarna och drivande bakom­ ett av de just nu hetaste clean-techföretagen, Swedish Algae Factory.­  Företaget har tagit fram metoder för att utnyttja algers unika vattenreningsegenskaper, samtidigt som man producerar nanomaterial till solceller och algbiomassa som kan användas för att tillverka bränslen. Sofie Allert är bioteknologen som kombinerar teknikkunnande med affärstänk.

📷
Simon Werbart Flato, 30 år,  Verksamhetschef, Sustainergies. Är egentligen överkvalificerad för den här listan eftersom han i flera år varit en av de mäktigaste i Hållbarhetssverige. Den verksamhet som Simon har startat och leder ger varje år ger 500 studenter en karriärsboost i form av jobb, praktikplats eller utbildning. Få har ett lika gediget nätverk och bred kunskap inom hållbarhetsområdet som Simon. Spännande att följa karriären framöver.

📷
Yrsa Lindberg, 27 år,  Medgrundare initiativet BEE NICE, praktikant på Fores, hållbarhetsrådgivar Affairs. Yrsa Lindberg är en kommunikativ hållbarhetshacker och idéspruta som går från klarhet till klarhet. Bara under 2015 hann hon skapa Myrornas första hållbarhetsrapport, vinna Sustainergies Cup med bidraget (Un)Waste och grunda BEE NICE. För tillfället praktiserar hon på Fores. Vi väntar med spänning på vad hon hittar på härnäst.

📷
Johanna Ljunggren, 29 år,  Corporate Sustainability Manager Kinnarps. Sedan Johanna Ljunggren började som Corporate Sustainability Manager på Kinnarps har hon höjt ambitionsnivån för det operativa hållbarhetsarbetet inom koncernen. Bland annat har Kinnarps miljörapportering blivit till hållbarhetsrapportering, på väg mot GRI-standard. Johanna Ljunggren brinner för sociala frågor och har bidragit till Kinnarps långsiktiga hållbarhetsutveckling genom hela värdekedjan, från råvaruuttag till återbruk och återvinning.

📷

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.