måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lista: De miljöbästa – och sämsta – länderna i världen

Publicerad: 25 februari 2016, 09:14

Så lyckas Sverige och andra länder när forskare vid amerikanska universitetet Yale rankar 180 länder.

Ämnen i artikeln:

Teknik

Utifrån huvudkategorier som hur den personliga hälsan påverkas och hur väl ekosystemen skyddas har forskarna bakom ”Environmental performance index” slagit samman data från 20 indikatorer i sin rankning.

I topp fem av 2016 års rankning hamnar Finland, följt av Island, Sverige, Danmark och Slovenien. Ingen av dessa länder var i topp fem när rankningen genomfördes för två år sen. Den sista nordiska grannen Norge hamnar först på plats 17.

Av de fem i topp i årets rankning var endast Sverige med i topp tio år 2014. Det årets etta, Schweiz, hamnar i år på plats 16. Forskarna bakom rankningen menar att de stora skiftningarna till stor del kan förklaras av bättre metodik och införandet av nya indikatorer.

Sett över klotet menar forskarna bakom rankningen att det sker en positiv utveckling på indikatorerna för hälsopåverkan, tillgången till dricksvatten och möjligheten att hålla god personlig hygien. Det ser inte lika ljust ut för indikatorerna rörande fiskebestånden och luftkvalitetsmåttet som utgår från mängden kvävedioxid i luften. Luftkvaliteten pekas generellt ut som en fråga där stora åtgärder krävs. Hälften av jordens befolkning lever i stater med ohälsosam luft.

Environmental performance index har pågått sedan år 2000, och presenterades i år på det världsekonomiska forumet i Davos. Se hur länderna placerar sig utifrån de olika kategorierna här.

Läs hela rankningen här (pdf).

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev