Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lista: de tunga lobbyisterna i EU

Publicerad: 3 november 2015, 05:00

Här är de svenska lobbyisterna som påverkar EU:s miljöpolitik.


Här hittar du listan över de svenska makthavarna som har mycket att säga till om i EU.

Kartläggning: här är de svenska makthavarna i EU.

Här är tjänstemännen i miljöns tjänst.

Med tanke på den relativt lilla förvaltning som omger EU-maskineriet har allt fler intressen tagit plats i den europeiska politikens huvudstad. Uppskattningsvis lär det finnas mellan 15 000-30 000 lobbyister i stan. De är inblandade i allt från expertgrupper i förarbetena inför kommissionens lagförslag till ändringsförslag hos EU-parlamentarikerna.
Här är några av de sven­ska representanterna:

SofiaBjornsson FotoLRF

Foto: LRF
Sofia Björnsson, kontorsansvarig på LRF:s Brysselkontor.
Sofia för Lantbrukarnas riksförbunds talan under arbetsgruppsmöten i de europeiska samarbetsorganisationerna Copa-Cogeca. I Cogecas ledning sitter Thomas Magnusson, och för Copa sitter Helena Jonsson.
Sofia är även platsansvarig för Lrfs Brysselkontor som arbetar bland annat med att trycka på i förhandlingarna om nya EU-reglerna för ekologisk produktion.

mikael karlsson

Mikael Karlsson, ordförande, European Environmental Bureau, EEB. Samarbetet mellan 140 miljöorganisationer innebär en stark position som påverkansorgan. De har ett av de största teamen av policyrådgivare på plats i Bryssel.

ErikaJangenFotoPrime

Foto: Prime
Erika Jangen, senior rådgivare, Prime.

Erika arbetar för kommunikationsbyråns filial i Bryssel och deltar bland annat i  moderbolaget Weber Shandwicks energiteam, som är ett av de större lobbykontoren i Bryssel.

JoakimBogdanoffFotoBengtMagnusson

Foto: Bengt Magnusson

Joakim Bogdanoff, kontorschef, Svensk energi och Svensk fjärrvärme.

Joakim representerar energisektorn till största delen men för även fram fjärrvärmesektorns agenda på Brysselnivå sedan tre år tillbaka.
På europeisk nivå har Per Hallberg en framträdande position inom samarbetet Eurelectrics elnätsgren. För energigiganten Vattenfalls del håller
Sabine Froning i Brysselkontorets verksamhet.

Karin gäbel -12

Karin Gäbel, generalsekreterare, Exca.

Tillsammans med resterande industrisamarbeten strävar Exca efter så gynnsamma villkor som möjligt för deras representanter inom bland annat utsläppshandeln.

BengtDavidssonFotoCepi

Foto: Cepi

Bengt Davidsson, miljö- och processchef, Cepi.
Bengt arbetar på intresseorganisationen för papper och pappersmassaindustrin Cepi med miljörelaterade frågor i skogsbrukssektorn. Emma Berglund företräder de nordiska skogsägarnas samarbete Nordic family forestry i Bryssel och på de statliga skogsbolagens europeiska intresseorganisation Eustafor är Sveaskogs vd Per-Olof Wedin ordförande.

DanielWennickFotoSvensktNaringsliv

Foto: Svenskt Näringsliv

Daniel Wennick, biträdande direktör, Svenskt näringslivs Brysselkontor.
Daniel är arbetsgivarorganisationens politiska expert i Bryssel som följer bland annat klimat-, energi- och miljöfrågorna.
– För oss är initiativet för en ny energimarknadsdesign en viktig fråga framöver. Där väger leveranssäkerhet och konkurrenskraftiga elpriser tungt.

Här hittar du listan över de svenska makthavarna som har mycket att säga till om i EU.

Kartläggning: här är de svenska makthavarna i EU.

Här är tjänstemännen i miljöns tjänst.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.