Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lista: Här är 7 åtgärder som ska rädda Jorden

Publicerad: 16 mars 2012, 08:11

Forskare i ett Lundbaserat projekt vill bland annat stärka FN:s och det civila samhällets roll i klimatarbetet.


Det är dags att bygga om de internationella regelverken och samarbetena, skriver en grupp forskare i tidskriften Science. Dagens organisation av FN bygger till exempel på hur världen såg ut vid andra världskrigets slut.
Klimathotet ställer nya och annorlunda krav, menar forskarna.

De som deltar i uppropet är miljö- och samhällsvetare från hela världen som deltar i det Lund-baserade forskningsprogrammet Earth system governance project.
De sju förslagen på åtgärder som hela gruppen har kunnat enas kring handlar om miljöstyrning, det vill säga hur man snabbt ska kunna få kontroll över den globala uppvärmningen innan den passerar farliga brytpunkter.

Här är gruppens
förslag:

- Hållbarhetsarbetet måste lyftas upp, exempelvis genom att skapa ett UN Sustainable development council direkt under FN:s generalförsamling. I detta råd bör G20 – de länder som står för två tredjedelar av världens befolkning och nio tiondelar av dess bnp – få minst hälften av rösterna, så att besluten kan bli snabba och effektiva.
- FN:s miljöorgan Unep bör också få en viktigare roll inom FN-systemet, på samma nivå som till exempel Världshälsoorganisationen.
- Ny teknik med stora möjligheter men också stora risker måste få reglerande ramar. Några exempel är nanoteknik, syntetisk biologi och geoingenjörsteknologi (storskaliga tekniska försök att förändra klimatet).
- Världens ekonomiska regelverk måste förändras så att miljövänliga produkter och processer gynnas i handelsavtal, tullvillkor etc.
- Fler internationella beslut måste tas enligt majoritetsprincipen. Att sträva efter konsensus tar för lång tid och gör att ribban sätts efter de minst ambitiösa länderna.
- Det civila samhället bör få en starkare rådgivande roll i internationella sammanhang.
- Fattiga länder måste få kraftfullt stöd för att göra de förändringar som krävs.

Professor Lennart Olsson, hållbarhetsforskare i Lund och en av forskarna bakom förslagen, tycker att den sista punkten är den viktigaste.
– Men kanske också den svåraste. Det gäller att driva en effektiv miljöpolitik, men samtidigt försöka minska och inte öka orättvisorna i världen, säger han i ett pressmeddelande.
Personerna bakom förslagen har haft delvis olika åsikter, men de har enats kring de sju punkterna.
– Texten är resultatet av en lång diskussion där vi slutligen enats om sju åtgärder som är både viktiga och nödvändiga, säger Lennart Olsson i Lund.

Earth system governance project är ett tioårigt forskningsprogram inrättat av International human dimensions programme (IHDP) och samlar hundratals forskare och forskningsinstitutioner inriktade på miljöstyrning. Deras sju förslag på reformer kommer att diskuteras vid Rio-konferensen.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev