Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lista: Här bor de minst hållbara konsumenterna

Publicerad: 2 Oktober 2014, 08:20

Kina, USA, Indien och Sverige. Alla finns de med i Greendex, ett index som rankar länder utifrån invånarnas hållbara, eller ohållbara, konsumtionsvanor.


Allt fler människor runt om i världen oroas över miljöproblemen, men deras konsumtionsbeteende har samtidigt inte påverkats i någon större utsträckning. Det visar en ny undersökning som National Geographic Society gjort i samarbete med konsultbolaget Globescan.

Undersökningen ser på förändringar över tid och täcker in 65 olika områden, allt från hur människor transporterar sig till vilken mat de köper. Frågor har ställts till 18 000 människor i 18 länder, bland dem Sverige.

Förra undersökningen gjordes 2012. Årets resultatet visar bland annat att 61 procent av de tillfrågade är ”mycket oroade” över miljöproblemen i världen (56 procent 2012). 51 procent tror att deras egna liv kommer att påverkas negativt av klimatförändringarna, en tydlig uppgång i sju av länderna. När det kommer till hur hållbart och miljövänligt konsumtionsbeteendet är bland människor så har det sedan 2012 skett en förbättring i nio av länderna, bland annat i Sverige, Indien och Brasilien. En försämring har samtidigt skett i fem länder, som Tyskland, Kina och USA.

I indexet, kallat Greendex, framgår att det är människorna i USA som rankas som minst hållbara då det gäller deras konsumtionsbeteenden, medan människorna i Indien och Kina är mest hållbara. Sverige hamnar på plats 12 i rankingen av de 18 länderna.

Terry Garcia, från National Geographic Society, förklarar i ett pressmeddelande vad indexet är tänkt att användas till:
– 2014 års Greendex ger ökad insyn i vad drivkrafterna är för att konsumenter ska ändra sitt beteende i en mer miljövänlig riktning.

Mer information om undersökningen finns här.

Resultatet för Sverige och de andra länderna kan ses här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.