måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lista: Höstens viktigaste klimatdatum

Publicerad: 13 augusti 2014, 11:51

Det är mycket som händer på klimatområdet de kommande månaderna. Miljöaktuellt har listat några av de viktigaste händelserna.

Ämnen i artikeln:

Ban KiFn

23 september: FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har bjudit in världens stats- och regeringschefer till ett extrainsatt klimattoppmöte i New York, där förhoppningen är att länderna ska komma med nya, djärva och ambitiösa åtaganden. Helgen innan hålls en stor demonstration i New York, med stöddemonstrationer runt om i världen för att sätta press på politikerna.

30 september: Riksmötets öppnande i Stockholm, som markerar början av riksdagens arbetsår efter sommaruppehållet. Vilken regering och vilken klimatpolitik Sverige får kommer nu bli tydligare.

20-25 oktober: Internationella klimatförhandlingar i Bonn, förberedande möte inför de större förhandlingarna i december.

23-24 oktober: EU:s stats- och regeringschefer möts i Bryssel för att enas om vilka målsättningar som ska gälla för EU:s medlemsstater till år 2030 då det kommer till minskade utsläpp och förnybar energi.

24-31 oktober: FN:s klimatpanel, IPCC, möts i Köpenhamn för att sammanställa sina samlade utvärderingar i en syntesrapport. Lanseringen sker i samband med mötet.

1-12 december: Partsmöte i de FN-ledda internationella klimatförhandlingarna, där mötet hålls i Lima, Peru.

När det gäller frågan om en ny klimatkommissionär i EU så skriver Johan Wullt på EU-kommissionens kontor i Sverige i ett mejl till Miljöaktuellt att man räknar med att Jean-Claude Juncker kommer att presentera sin kommission under första halvan av september. Därefter kommer Europaparlamentet att genomföra utfrågningar av kommissionärerna och förhoppningen är att den nya kommissionen ska kunna tillträda 1 november.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev