Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lista: så mycket tungmetall innehåller vetemjölet

Publicerad: 5 mars 2012, 12:26

Vanligt vetemjöl innehåller hälsofarligt höga halter av tungmetallen kadmium, visar Testfakta


Testfakta har undersökt innehållet av tungmetallen kadmium i tio sorters vetemjöl.

Högst halt har Finax dinkelmjöl fullkorn med 0,07 milligram per kilo, övriga fabrikat ligger på mellan 0,03 och 0,04 milligram per kilo. Inget fabrikat ligger över EU:s gränsvärde för kadmium i mjöl, 0,2 milligram per kilo.

Men om man använder sig av en annan analysmetod från EU:s livsmedelsmyndighet EFSA blir resultatet annorlunda.

Enligt den kan ett barn som väger tio kilo inte stoppa i sig mer än 50 gram om dagen (knappt en deciliter) av den sämsta mjölsorten för att ligga under rekommenderade nivåer.  För andra mjölsorter i undersökningen handlar det om cirka 100 gram.

– Då ska man betänka att mjöl
bara är en av flera källor till kadmiumexponering från livsmedel, säger Agneta Åkesson på Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet, en av forskarna som gjort riskbedömningen, till Testfakta

Även om riskerna med kadmium har uppmärksammats alltmer tycker experter på Livsmedelsverket inte att man bör vara orolig eller att man måste sluta äta mjöl. Det räcker att äta varierat för att på så sätt sprida riskerna.

Tungmetallen kadmium hamnar på svenska åkrar genom handelsgödsel och avloppslamm eller från industriella utsläpp via luften. Intag av kadmium kan ge skador på njurarna och öka risken för benskörhet och frakturer samt livmodercancer.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev