Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lista: Så räddas bina av dig och politikerna

Publicerad: 26 mars 2019, 09:25

Ett av 10 000 bin som ska räddas i en ny kampanj

Foto: Naturskyddsföreningen

Bina är i fara, vilket hotar matproduktionen och den biologiska mångfalden. Naturskyddsföreningen vill nu att minst 10 000 räddningsinsatser genomförs över hela landet och ber alla att hjälp till.


- Gör om en bit av gräsmattan till en blommande ö av ängsblommor.
- Plantera blommor som bina gillar, till exempel lavendel och kärleksört, i en rabatt, kruka eller balkonglåda.
- Sätt upp ett bihotell och ge hemlösa vilda bin en bostad.

I Sverige är en tredjedel av våra 270 vilda biarter på väg att försvinna. De hotas av bland annat gifter, matbrist, bostadsbrist och klimatförändringar. Det kan få allvarliga konsekvenser för mänskligheten och den biologiska mångfalden. Bin, fjärilar och andra pollinatörer är också livsviktiga för vår matproduktion, ungefär en tredjedel av den mat vi människor äter är pollinerad av dem.

För att vända den negativa trenden startar Naturskyddsföreningen kampanjen ”Operation: Rädda bina”. Under devisen ingen kan göra allt, men många kan göra något inleds kampanjen med tre enkla räddningsplankor listade i början av den här texten.

När det är sagt finns det i kampanjen också en allvarligare sida. Enligt Naturskyddsföreningen måste politikerna sjösätta kraftfulla insatser för att gynna bin och andra pollinatörer. Naturskyddsföreningens fyra krav på politkerna är att stödja ekologiskt naturbete, förbjuda bekämpningsmedel som skadar bin, göra bortglömda grönytor till blommande marker och att anta en aktionsblan för bin i varje kommun.

Här kan du läsa mer om den nya kampanjen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev