Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lista: Sveriges miljöpolitiker i EU-parlamentet

Publicerad: 3 november 2015, 05:00

Här är EU-parlamentarikerna som äger miljö- och hållbarhetsfrågor.


Politikerna i EU-parlamentet
Några kvarter bort från Schumanrondellen hittar vi Place du Luxembourg, torget utanför EU-parlamentet. Det är få av parlamentarikerna som hela tiden utgår från Bryssel, men någon måste bevaka deras intressen dagligen. Det är här teamet av assistenter bakom politikerna har en avgörande roll. Här är EU-parlamentarikerna som äger miljö- och hållbarhetsfrågor.

Marit PAULSEN - 8th Parliamentary term

Foto: Europaparlamentet

Marit Paulsen, Folk­par­tiet, är på väg att runda av sin politiska karriär och lämnar under året över rodret till Jasenko Selimovic. Marit har åtföljts av bland andra Linda Hultgren och Christian Juliusson i den djurhälsoreform som Paulsen nyligen fört i hamn från miljö- och jordbruksutskotten. Inom den liberala Alde-gruppen återfinns även finlandssvenska Wilhelm Bargum som miljöpolitisk rådgivare på det centrala kansliet. I den rollen assisterar han bland annat de parlamentariker i gruppen som är rapportörer och skuggrapportörer i förhandlingarna bakom lagstiftningarna.

Peter ERIKSSON - 8th Parliamentary term

Foto: Europaparlamentet

Peter Eriksson, Miljö­partiet. Han har direkt fått en stor roll som viceordförande i parlamentets gröna grupp ochinnehar en plats i industri- och jordbruksutskottet. Som assistent bidrar bland annat Jeanette Perman i jordbruksutskottsarbetet och i industriutskottet klev nyligen Daniel Frelén in på kansliet.

Linnea ENGSTROM - 8th Parliamentary term

Foto: Europaparlamentet

Linnea Engström, Miljö­partiet, tog över rollen som viceordförande i fiskeriutskottet efter att Isabella Lövin blev kallad till Rosenbad i höstas. Hon har lett gröna partigruppens förhandlingar i flera fiskefrågor och övervakar även genomförandet av EU:s fiskereform för gruppen, där hon assisteras av Ulrika Ekfeldt. Linnea är även ledamot i miljöutskottet där Minna Gillberg assisterar.

Frederick Kolke FEDERLEY - 8th Parliamentary term

Foto: Europaparlamentet

Fredrick Federley, Centerpartiet, klev direkt in som ansvarig parlamentariker för liberala partigruppen Alde i industriutskottet. Han kommer att delta i förhandlingarna om formerna för utsläppstaksdirektivet som skuggrapport i rådgivande industriutskottet. Federley är även rapportör för utskottet i frågan om utsläppen från medelstora förbränningsanläggningar. Knutna till Fredrik för politisk bevakning är Hanna Stenegren och Martin Andersson.

Jytte GUTELAND - 8th Parliamentary term

Foto: Europaparlamentet

Jytte Guteland är Socialdemokraternas representant i miljöutskottet. Hon har deltagit i flera miljöpolitiska debatter, bland annat som delegationsledare för parlamentet på förhandlingarna i FN:s sjöfartsorgan IMO. Guteland assisterats av Kristoffer Strömgren i miljöutskottet.

ChristoferFjellnerFotoPeterKnutsson

Foto: Europaparlamentet
Christofer Fjellner, Mo­de­raterna, fick efter en intensiv debatt stöd för den linje som han som skuggrapportör för EPP-gruppen förde i biobränslereformen ILUC. Fjellner sitter bland annat med i miljö- och internationella handelsutskottet och får assistans av Johan Gustafsson, Jesper Gyberg och Ingrid Persson.

Foto: Europaparlamentet

Jens Nilsson, Socialdemokraterna, har ansvaret för sin partigrupps position i inre marknadsutskottet rörande förslaget till unionens energisäkerhetsstrategi. Han sitter även i transportutskottet som de senaste månaderna röstat igenom nya regler för energieffektivare utformning av lastbilar.

Peter LUNDGREN - 8th Parliamentary term

Foto: Europaparlamentet

Peter Lundgren från SD är samordnare för EFDD-gruppen i samma utskott och håller därför i gruppens linje där.

Kartläggning: här är de svenska makthavarna i EU.

Här är tjänstemännen i miljöns tjänst.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.