Klimat
Lista: Sveriges sämsta badplatser
Publicerad: 24 maj 2012, 06:56
Nu har vattenkvaliteten på de svenska badplatserna betygsatts.
Vattenkvaliteten på de svenska badplatserna håller generellt en god nivå. Men sju av de nio platser som får sämst omdöme ligger i Skåne.
Detta framgår i en ny rapport från Europeiska miljöbyrån som undersökt kvaliteten på EU:s badvatten och kontrollerat förekomsten av två typer av mikroorganismer, intestinala enterokocker och e-kolibakterier. Sammanlagt 447 svenska badplatser i form av kustbad, insjöbad och älvar ingår i rapporten.
– Allmänt sett är det en bra badvattenkvalitet i landet. Klart är att det är kommunerna som bär ansvaret för kvaliteten och ska komma med åtgärdsförslag när kvaliteten är dålig, säger Margareta Lundin Unger, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, i ett pressmeddelande.
Nio badplatser har dock fått det sämsta omdömet, och beskrivs ha ”dålig kvalitet”. Sju av dessa ligger i Skåne och är:
- Barsebäcks Saltsjöbad
- Torekovs strand
- Sibbarp Barnviken i Malmö,
- Kyrkbacken på Sankt Ibb
- Margreteberg i Höganäs
- Friseboda
- Vejbystrand Södra
Utöver dessa får Alnängarna i Örebro och Sätrastrandsbadet Norra vid Mälaren det sämsta omdömet.
I pressmeddelandet förklarar Anneli Carlander, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, vad den dåliga kvaliteten kan bero på.
– Några anledningar till dålig badvattenkvalitet kan vara avloppsutsläpp, ytavrinning från till exempel jordbruksmark. Ett stort antal badande ger i sig också en hög belastning på vattnet och för långgrunda bad kan också vattenomsättningen vara sämre.
Sammanställning av badvattenkvaliteten kommer från undersökningar gjorda under badsäsongerna 2008-2011.
Anders Hellberg