Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lista: Tjänstemännen i miljöns tjänst

Publicerad: 3 november 2015, 05:00

Här hittar du listan över de svenska makthavarna som har mycket att säga till om i EU. Här hittar du listan över de tunga svenska lobbyisterna som påverkar EU:s miljöpolitik. Kartläggning: här är de svenska…


Här hittar du listan över de svenska makthavarna som har mycket att säga till om i EU.

Här hittar du listan över de tunga svenska lobbyisterna som påverkar EU:s miljöpolitik.

Kartläggning: här är de svenska makthavarna i EU.

Hans Bergman 2 Foto Jacob Hederos

Hans Bergman, enhetschef riktmärkning, DG klimat.
Ansvarig för avdelningen som drar upp ramarna för tilldelningen av utsläppsrätter på kommissionens klimatpolitiska gren. Hans fick i oktober 2014 uppdraget att förlänga tilldelningen av utsläppsrätter även efter 2020. Detta var initialt inte planen och skisserna på systemet är därför ett hett ämne framöver.
– Det kommer att bli en intensiv höst när förslaget börjar debatteras och industrigrupperna gör allt för att få så stor del de kan av den minskande kakan av utsläppsrätter, säger Hans Bergman.

PierreSchellekens Foto Jacob Hederos

Pierre Schellekens, vice kabinettschef för energi- och klimatkommissionären Miguel Arias Cañete.

Tidigare chef för EU-kommissionens kontor i Stockholm.

Catrine Norrgard Foto Privat

Catrine Norrgård, arbetar i Cecilia Malmströms kabinett i EU-kommissionen sedan maj 2012.

Har ansvar för miljöfrågorna i handelsportföljen. Är jurist med politiskt förflutet (Fp) bland annat från Göteborg stad och Uppsala kommun.

Anna Johansson, enhets­chef kommunikation, DG klimat.
Som kommunikationschef ansvarar Anna bland annat för att formulera och föra fram kommissionens förslag och linje i klimatpolitiken till både insatta aktörer och allmänhet.

Heidi Jern, kabinetts­med­lem hos Jyrki Katainen.
Utöver Catrine Norrgård och Pierre Schellekens arbetar även finlandssvenska Heidi Jern i kommissionens politiska topp. Hos finska tidigare statsministerns kabinett, som numera är tillväxt- och jobbkommissionär, håller hon i en bred miljö- och energipolitisk portfölj.

MargaretaDjordjevicFotoPrivat

Margareta Djordjevic, policyrådgivare, DG energi.
På enheten för förnyelsebar energi och koldioxidlagringsteknik är Margaretas uppdrag att bland annat att bidra till de processer för överträdelseförfarande som kommissionen inleder mot stater som inte följer bestämmelserna på förnybart-området. Hennes enhet förbereder just nu även lagförslaget som ska se till att 27-procentsmålet på förnybart i unionens energimix 2030 kan uppnås.
– Vi måste nu förbereda för hur det blir efter 2020, eftersom systemet kommer att ändras.  Nu har vi bindande nationella mål, men till 2030 så har vi ett EU-mål vilket kräver ett annat upplägg, säger Margareta Djordjevic.

Mårten Westrup, policyrådgivare, DG energi.
Med en bakgrund bland annat på DG näringsliv och arbetsgivarorganisationernas största samarbetsorgan Business Europe arbetar Mårten i en samordnande roll på DG energis kansli.

Per Hallstrom Foto Jacob Hederos

Ida Edwartz, Martin Widstam och Per Hallström, Miljöråd, Svenska representationen.

Ida, Martin och Per har det gemensamma ansvaret för att förhandla fram de bästa förutsättningarna för Sveriges position i ministerrådet som miljöråd på de svenska departementens förlängda arm i Bryssel.
– Med min bakgrund som advokat är jag van vid att förhandla, men här är det inte en, två eller tre parter att väga in, utan minst 27 i de andra medlemsstaterna, säger Per Hallström som för tillfället för Sveriges talan bland annat i förhandlingarna om ett nytt direktiv för utsläppsminskningar på förbränningsanläggningar.
– Jag har dock valt att försöka minimera kontaktskapandet och förhandlandet till något så när normala arbetstider, då jag också vill vara småbarnsförälder. Men jag tror att det är möjligt att spendera varje kväll med att knyta kontakter och bli inbjuden på möten för den som vill, säger Per Hallström.

Truls Borgström, Energiråd, Svenska representationen
Truls arbetar tätt tillsammans med trion ovan som energiråd på ”reppen” och håller för tillfället på att förbereda arbetet inför energiunionens första delar som presenteras under andra halvåret 2015.

Här hittar du listan över de svenska makthavarna som har mycket att säga till om i EU.

Här hittar du listan över de tunga svenska lobbyisterna som påverkar EU:s miljöpolitik.

Kartläggning: här är de svenska makthavarna i EU.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.