Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lista: Tolv monsterdammar som förändrade världen

Publicerad: 29 Januari 2015, 12:01

International Rivers listar jättedammarna som ändrade samhället för gott.


Ämnen i artikeln:

International RiversVärldsbanken

Kraftverksdammar står som symboler för både ingenjörskonst och mänsklig arrogans, skriver Peter Bosshard från organisationen International Rivers. I sin blogg listar han tolv av historiens brutalaste dammar och vad de lett till.

1 Hoover(USA)
Den gigantiska Hoover-dammen i Nevada stod färdig 1936. Bygget hjälpte industrin och landsändan på fötter under en svår tid. Samtidigt förstörde den mycket av det marina livet i Colorodo-floden. Nu tar dammen mycket stryk av klimatförändringarna.

2 Kariba (Sydafrika)
Den sydafrikanska Kariba-dammen byggdes på 1950-talet för att fixa strömförsörjningen till gruvbrytningen i Zambia. Den beskrevs på sin tid som ett underverk, men var ingen dröm för de 57 000 människor som tvingades att flytta därifrån.

3 Bhakra (Indien)
På 1960-talet höjdes Bhakra-dammen till skyarna och blev symbol för Indiens ”gröna revolution”. Men den dåligt skötta konstbevattningen runt indiska dammar har resulterat i salthaltiga jordar och krympande skördar.

4  Chixoy (Guatemala)
Chixoys vattenkraftsdamm stod färdig 1982 och finansierades av Världsbanken.  400 människor från ursprungsbefolkningen fick sätta livet till i bråk runt bygget. 2014 beslutade sig Guatemalas regering i ett historiskt avtal för att kompensera drabbade samhällen med 154 miljoner dollar.

5 Yacyreta  (Argentina)
Korruption och massiva fördyringar är vardagsmat vid stora dammbyggen. Kostnaden för den enorma dammen Yacyreta i Argentina beräknades till 2,5 miljarder dollar men sluträkningen blev hela 15 miljarder dollar.

6 Nagymores (Ungern)
1988 protesterade över 40 000 ungrare mot dammbygget i Donau – i  den första riktigt stora resningen mot kommunistregimen. Projektet stoppades året efter samtidigt som regimerna i Östeuropa föll ihop som korthus.

 7 Sardar Sarovar (Indien)
Över 250 000 människor har fått flytta p g a  dammbygget i Namada-floden.  Världsbanken stod bakom projektet med finansiering ända fram till 1994 när en oberoende granskning visade på systematiska brott mot miljöregler och sociala rättigheter. Efter denna incident höll sig Världsbanken borta från monsterdammar i tio år.

8 Tre Raviner (Kina)
Maos dröm att bygga världens största vattenkraftsdamm stod färdig först 2008. Bygget producerar en stor del av landets energi men har samtidigt  ruinerat Yangtze-flodens ekosystem och medfört att över 1,2 miljoner människor tvångsförflyttats.

9 Merowe (Sudan)
Kina exporterar sin vattenkraftsteknik runt hela världen, inte minst till Afrika. Det första stora projektet i den här expansionen var Merowe-dammen i Sudan. Idag är kinesiska företag och banker involverade i 330 dammbyggen i 74 länder vilket har lett till en global boom för bygget av kraftverksdammar.

10 Inga 3 (Demokratiska republiken Kongo)
I och med det jättelika  Inga 3-projektet i Kongofloden har Världsbanken  gett sig in i finansieringen av dammar igen. Trots att Världsbanken misslyckats med att färdigställa mindre projekt i floden så ger man sig nu i kast med ett nytt. Projektet kommer att gynna gruvbolagen men knappast lokalbefolkningen, skriver Peter  Bosshard.

11 Glines Canyon (USA)
Värdet av kraftverksdammar urholkas med tiden. I USA har över 1150 dammar rivits sedan 1930-talet i  syfte att renovera ekosystem och förlorade fiskehabitat. 2014 revs den 64 meter höga Glines Canyon-dammen i floden Elwha –  den största dammrivningen i historien.

12 Patagonien (Chile)
2014 skrotade Chiles regering planerna på att bygga fem vattenkraftsdammar i det vilda Patagonien – det var dammprojekten som aldrig blev av.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.