Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Listan över de värsta olyckorna sedan 1960-talet

Publicerad: 6 september 2012, 09:11

De senaste 40 åren har det varit många fartygsolyckor med stora oljeutsläpp som följd.


Listan nedan är sammanställd av The International Tanker Owners Pollution Federation (ITOPF) och innehåller kort information om 20 av de största oljeutsläppen som skett sedan 1967. Listan gäller utsläpp från fartyg och inkluderar därför exempelvis inte olyckan med Deepwater Horizon, oljeplattformen i Mexikanska golfen varifrån uppskattningsvis cirka 700 000 ton olja läckte ut.

Många av dessa olyckor skedde långt ute till havs och hade därför en relativt liten miljöpåverkan i förhållande till hur mycket olja som läckte ut. Detta förklarar varför två av de miljömässigt sett värsta olyckorna, med fartygen Prestige år 2002 och Exxon Valdez år 1989, hamnar först på plats 20 respektive 37 när det kommer till utsläppens faktiska storlek.

(Källa:The International Tanker Owners Pollution Federation)

Östersjön har hittills inte drabbats av någon riktigt stor oljekatastrof i klass med dem i listan ovan. Samtidigt har det varit flera olyckor under åren även här med stora oljeutsläpp som följd som i sin tur medfört allvarliga miljöproblem.

(Källa: Helcom)

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News