Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lite miljönytta i regeringens höstbudget

Publicerad: 20 september 2012, 07:52

Idag släpptes regeringens budgetproposition. Ytterst lite nya pengar skjuts till arbetet för en bättre miljö.


Då finansminister Anders Borg på morgondagens pressträff berättar om regeringens nya budgetproposition gör han tydligt att han inte är optimistisk till det ekonomiska läget – vare sig i världen, Europa eller Sverige. Ändå konstaterar han att Sverige har varit mer stryktåliga än många andra EU-länder och att Sveriges med den här budgeten har en av Europas starkaste finanser. Detta, menar Borg, ger Sverige en långsiktig uthållighet.
– Vi har skaffat oss höga säkerhetsmarginaler. Om ekonomin skulle ta tvärstopp så finns det utrymme att vidta åtgärder. Även om en sådan situation liknande den vi såg 2008-2009 skulle uppstå så skulle vi idag kunna ha fortsatt starka finanser, säger han.

Regeingen säger att man i årets budget framförallt satsar på fem områden – stimulerande åtgärder för tillväxt och konkurrens, att få fler i arbete, stabilare finansiellt system, välfärdssatsningar samt en effektivisering av energi-, klimat och miljöpolitiken. Den som hoppats på stora åtgärder inom det sista området – energi, klimat och miljöpolitiken – riskerar emellertid att bli besviken.

Av det reformutrymme som regeringen aviserat på 23 miljarder kronor används visserligen en liten del, 280 miljoner för perioden 2013-2016, kr till ett höjt biogasstöd. På pressträffen på finansepartementet berättar Anders Borg också om de stora satsningar man vill göra på infrastruktur –  främst på drift och underhåll av järnvägen men också på nya järnvägsspår.

Också anslaget till skydd av värdefull natur ökar något – 67 miljoner för 2013 och 57 miljoner för år 2014. De kommande åren 2015 och 2016 minskar däremot anslagen med 16 miljoner kronor för vardera år. Den initiala ökningen sker dessutom efter flera års sänkningar och urholkningar av anslaget. Att anslagspengarna räcker till allt mindre beror bland annat på det schablonpåslag på 25 procent av marknadsvärdet vid reservatbildning som regeringen införde 2010 samt på ökade markpriser.

På en rad andra miljöområden uteblir nysatsningarna helt. Eller så visar sig påstådda satsningar bara vara att man tar tillbaka en planerad sänkning – som till exempel den "historiska satsningen" på energiforskning eller stödet till solceller. När det kommer till havsmiljön minskar anslagen rejält med 200 miljoner kronor.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News