Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Liten klimatpåverkan från gasläckan – men kan påverka livet i Östersjön

Publicerad: 7 oktober 2022, 09:07

Gasläckan påverkar – men hur mycket betyder den?

Foto: Kustbevakningen

Så påverkar det förmodade sabotaget på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 klimatet – och Östersjön – enligt två nya analyser.

Ämnen i artikeln:

ÖstersjönVeckobrevToppnyheter fredag

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Den globala klimateffekten är sannolikt liten av gasläckorna till följd av det misstänkta sabotaget på Nordstream 1 och 2. Det menar Volker Brüchert, geokemist vid Stockholms universitet samt forskningsledare vid Bolin Center for Climate Research.

Det misstänkta sabotaget mot gasledningarna som går på Östersjöns botten från Ryssland till Tyskland har lett till att den kraftiga växthusgasen metan har läckt ut från ledningarna. Även om det inte går att säga hur mycket metangas som har läckt ut kommer gasläckorna att få liten effekt på det globala klimatet, enligt honom.

”Även i ett värsta scenario skulle den här händelsen bidra med 0,1 procent till det årliga utsläppet”, säger Volker Brüchert i ett nyhetsbrev om marina nyheter från Stockholms universitet.

Däremot kan utsläppet påverka livet i havet lokalt. Forskare från Göteborgs universitet är tillbaka från en expedition till området, med mängder av mätprover. De har bland annat mätt upp halter av metan som är tusen gånger högre än normalt. 

Det kan få effekt på livet i Östersjön, till exempel de bakterier i vattnet som kan oxidera metangas och då växa till sig och bli fler. Vad det betyder ska analyseras framöver.

”Om de metangasätande bakterierna växer till på bekostnad av andra planktonarter så skulle det kunna påverka näringsväven lokalt”, säger Carina Bunse, marinbiolog på Göteborgs universitet i ett meddelande från universitetet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev