Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Liten robot tar hårda smällar

Publicerad: 28 november 2008, 09:38

Robotar i krig behöver inte vara plåtgubbar. De kan vara små och smidiga.


Qinetiq, det engelska militärteknikföretaget, släppte idag sin version av Dragon Runner, en liten hjul- eller bandförsedd robot för militärt bruk. Den ingår i en klass fjärrstyrda fordon kallade SUGV (Small Unmanned Ground Vehicle) och kan användas till olika ändamål i strid, som spaning, minröjning, desarmering med mera i städer, bergsområden, öknar och dessutom i trånga utrymmen som trapphus, avloppsrör och liknande. Den är tillräckligt låg för att kunna inspektera fordons undersida. Som standard har den en inbyggd kamera, rörelsedetektor och mikrofon.

Dragon Runner i standardutförande för ökenbruk. Den riktbara kameran och rörelsedetektorn syns tydligt.

Avsikten med denna lilla kamrat är att den ska tåla att kastas ut från en bil i 70 kilometer i timmen, slängas över ett staket, utför en trappa eller ut genom fönstret på tredje våningen. Det spelar ingen roll hur den landar, för båda sidor är ”upp”. Det gäller i varje fall grundutförandet, utan påbyggnad. Det finns modulfästen ovanpå roboten där man kan fästa till exempel en arm som kan ta landminor, en eller flera kameror, riktmikrofoner, med mera, och detta helt utan specialverktyg. Tillbehören skruvas eller snäpps fast.

Dragon Runner forcerar an English garden försedd med larvband och olika kameror och en griparm för deasrmering.

Bland tillbehören märks larvband för svårare terräng, en griparm med rörlig axelled, pan/tilt/zoom-kameror för dag- och nattbruk, allt för att öka truppernas informationsöverläge. Kommunikationsradion kan bytas allt efter behov. Det finns digitala och analoga radiomoduler som kan anpassas efter radioläget för dagen, eller truppernas radioutrustning i övrigt. Roboten är byggd för standardbatterier. Det betyder att soldaterna i princip kan köpa dem i Pressbyrån och inte behöver bära med sig underliga specialbatterier.

Dragon Runner i enklare desarmeringsversion med griparm i kolfiber.

Alla som utvecklar något militäriskt som helst i USA tycks ha varit med och petat på robotkonceptet Dragon Runner, amerikanska marinkårens Warfighting Lab, Carnegie Mellon University, Automatika, Inc., och nu senast alltså Qinetiq North America. Den ingår numera i Qinetiqs robotfamilj kallad TALON. Utvecklingen verkar ha börjat någon gång runt 2001 vid Carnegie Mellon och olika modeller har presenterats under åren. Allt eftersom den producerats i olika versioner har den till exempel varit med i Irak och Afghanistan.

Dragon Runer med nabbdäck, förmodligen bättre i stenig terräng, och för kappkörning i parker etc.

Roboten väger mellan 4,5 och 9 kilo beroende på konfiguration och kan bäras på ryggen. Ett nytt begrepp inom bärbarhet är fött. Dragon Runner är inte portabel, den är ”back-packable”. Skalet är av plast och i grundutförandet är den 38 cm lång, 30 cm bred och 13 cm hög. Den klarar de flesta terrängtyper men kan inte köras i trappor (men det går ju bra att kasta den nedför trappan). Utvecklarna anser att det skulle ha blivit för dyrt och tekniskt besvärligt att få den att klara trappor 0ch dessutom skulle det vara enkelt att spärra vägen för den. Den kan styras från 800 meters håll och går 30 kilometer i timmen. Olika sifferuppgifter förekommer dock.

Dragon Runner tål att kastas över staket och ut genom fönster. Här, en demonstrationsbild från Carnegie Mellon.

– Vi lyssnade väldigt noga på våra militära kunder och Dragon Runner är resultatet, säger chefen för Qinetiqs grupp för tekniska lösningar Dr. William Ribich. Vi skapade en lätt, moduluppbyggd robot som kan gå i trappor (kanske?), öppna dörrar, lämna spaningsinformation och desarmera bomber, på samma gång som den skyddar trupperna. De kör den på säkert avstånd.

Robotarna har gjort aktiv tjänst i Irak. Cliff Hudson, chefen för amerikanska försvarsdepartementets Joint Robotics Program anser att Dragon Runner fungerar bra och utgör ett säkert sätt att se runt hörn och utforska okända rum. Roboten är så effektiv att den blivit ett mål för fienden i sig. Responsen på detta har blivit att man utvecklat billigare robotar som kan förloras i strid, i stil med radiostyrda bilar.

Uppenbarligen använder amerikanska soldater just radiostyrda leksaksbilar i brist på bättre. Som en sergeant vid 69:e infanteriregementet konstaterade redan 2005 i ”Defence Industry Daily”:

– Det är svårt att förstå om en papplåda mitt på vägen bara blåst dit av sig själv eller är en bomb som lagts dit för att döda oss. En soldat i plutonen har en sån där radiostyrd bil. När de stöter på oidentifierbara grejor mitt på vägen skickar han dit sin lilla radiostyrda bil och kör rakt på. Om grejen är så lätt att den kan flyttas eller faller omkull är den för lätt att vara en bomb, så vi kan ta hand om den. Är den tyngre ringer vi desarmeringstrupperna. På nätterna tejpar de fast en ficklampa på bilen med silvertejp.

Det verkar inte finnas några gränser för lösningar att se runt hörn. Det ideala vore om man istället kunde göra så att människan kunde se genom väggar.

Läs mer

www.qinetiq.com/content/home/newsroom/news_releases_homepage/2008/4th_quarter/dragon_runner_1.html
www.rec.ri.cmu.edu/projects/dragonrunner
www.automatika.com/products_dragonrunner.htm
en.wikipedia.org/wiki/Dragon_Runner
www.defenseindustrydaily.com/battlefield-robots-to-iraq-and-beyond-0727

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev