Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Liten temperaturökning räcker för att svensk skog ska vara hotad

Publicerad: 15 augusti 2022, 10:01

Små temperaturhöjningar kan leda till minskad tillväxt och ökad dödlighet i nordliga barrskogar.


En temperaturhöjning på 1,6 grader kan räcka för att rubba de nordliga skogarna i grunden, visar en studie publicerade i tidsskriften Nature. I studien har forskarna, som är verksamma i USA och Australien, studerat utvecklingen under fem års tid för 4 600 plantor av nio olika arter av träd som planterats i nordöstra Minnesota i USA. Merparten var barrträd, det vill säga sådana sådana som dominerar i de nordliga skogarna i Nordamerika och Eurasien, enligt TT.

Plantorna utsattes för olika temperaturer med hjälp av värmelampor och underjordiska elkablar. Forskarna satte också dit presenningar för att fånga in regnvatten; detta för att kontrollera nederbördsmängderna. Avsikten var att träden skulle få sådana regnmängder som kan förväntas i framtiden när klimatet förändras.

Överlevnaden sjönk kraftigt för alla nio arterna, liksom tillväxten. Det visar att överenskommelsen i Paris 2015 om att försöka hejda temperaturökningen till högst 1,5 grader, kanske inte räcker för att hindra stora förändringar i de nordliga barrskogarna, enligt studien.

Forskarna konstaterar att effekten kan bli förluster av biologisk mångfald. Barrskogarnas förmåga att ta upp koldioxid kan också försämras.

Sten Sjögren

Reporter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.