Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Livescan ser dig, eller åtminstone fingrarna

Publicerad: 11 november 2008, 13:41

Polisens nya fingeravtrycksscanner Livescan hade barnsjukdomar. Nu fungerar den.


2005 införde Polisen ett system med digital, direkt scanning av fingeravtryck i en scanner från amerikanska Crossmatch Technologies. Programvaran till lagringssystemet kommer från Motorola. Systemet drabbades av inkörningsproblem, men är idag i daglig drift i de flesta polisdistrikt och användarna är nöjda.

Med ett stort flöde av fingeravtryck kan man inte hålla på att färga in fingrarna på de gripna och göra avtryck på papper, som sedan måste scannas i scanner i vilket fall som helst för att komma in i databasen, utan en digital inmatningsmetod behövdes. Det tillvägagångssätt som polisen använt för att ta upp misstänktas fingeravtryck har i stort sett varit detsamma under det senaste århundradet, till och med blanketterna har genom åren varit likartade. Avtrycken på papper fick scannas in för att bli tillgängliga i polisens AFIS-system (Automatiskt fingeravtrycksidentifikationssystem).

Idag finns ett rikstäckande fingeravtrycksregister, det så kallade tiofingerregistret, på Rikskriminalpolisens ID-rotel. I tiofingerregistret finns cirka 300.000 fingeravtryck. Registret är baserat på blanketter där personer som varit inblandade i brottsutredningar har lämnat sina finger- och handflatsavtryck. Det finns även ett register för signalement och foton samt ett brottsplatsspårregister som består av fingeravtryck från brottsplatser.

Finger- och handavtryck kan läggas in i databasen genom skanning från Livescan, tiofingerblanketter, negativ och fotografier och genom att laddas ner från digitalkameror.

Ännu så länge har inte alla polisstationer en digital fingerscanner och kommer kanske inte heller att få, på grund av kostnaderna. Dessutom måste paper-och-tusch-metoden alltid finnas kvar, som backup.

Bättre sökresultat

Tidigare har endast fingeravtryck varit sökbara i registren, men med hjälp av en ny version av programmet AFIS, som står för Automatiskt fingeravtrycksidentifikationssystem, kommer det även gå att söka på handflatsavtryck. Detta i kombination med bättre sökresultat kan i förlängningen leda till att fler brottsspår kan matchas mot spår i registret.

Livescan

Per Thollin på ID-roteln berättar om systemet för fingravtrycksupptagning, Livescan. Man scannar först ett finger i taget, därefter kontrollfingrar då man lägger fingrarna platt, sedan handflatan och till sist även handkanten.

– Om inte de inscannade avtrycken håller tillräckligt hög kvalitet varnar systemet och man får ta om, berättar Per. Det innebär att systemet är ”självutbildande”. En annan fördel är att vid en omdaktning kommer de ”gamla” fingrarna fortfarande att finnas kvar och vara sökbara i systemet. En fördel om någon till exempel har varit skadad eller bandagerad om handen vid daktningstillfället.

Per fortsätter med att berätta att vi i Sverige kommer att vara först i världen med att lagra bilden i 1000 dpi och även ”tredimensionellt”.

– Det innebör att man kan se mellan papillarlinjerna hur de är uppbyggda. Vi kan i fortsättningen se sådant som vi inte har kunnat se förut. Dessutom tillkommer gråskalematchning, också det helt nytt och som höjer säkerheten väldigt mycket.

Tidigare, med den gamla tiofingerblanketten, hade man tillgång till tio fingrar, men nu kommer man att få tillgång till tjugo fingrar eftersom även kontrollfingrarna sparas i databasen. Handkanter är en annan nyhet.

– Handkanter är viktiga, för det är ju den delen av handen som man ofta lägger mot underlaget, till exempel när man skriver.

Det måste för övrigt vara hårt att vara polisiär teknik-ambassadör. Lilla minsta misstag, eller systemfel som man ändå inte kan påverka, så är pressen där och svärtar ned. Även kommersiella företag har startproblem med sina interna system, men då får de själva stå där med skägget i brevklådan. Polisen röntgenundersöks hela tiden, alla åtgärder hackas sönder, analyseras, fördöms och lilla minsta spricka blir förstasidesmaterial.

Kommunikationssystemet RAKEL fick ta samma smällar, trots att TETRA-tekniken så här i efterhand av polisen anses vara det bästa som hänt på radiokommunikationssidan. Helt bortsett från att det är den enda radioteknik som installeras på flygplatser, bussbolag, järnvägsbolag och av polis- och tullmyndigheter världen över. (Ja, utom Banverket som kör en avart av GSM.)

Läs mer

Polisen: http://www.polisen.se/inter/util/nodeid=21434&pageversion=1.jsp?articleid=125603
Crossmatch: http://www.crossmatch.com/L_SCAN_Guardian.html

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev