Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Livsavgörande auktion

Publicerad: 27 april 2009, 06:34

Om du har cirka 58 miljoner kronor instoppade i madrassen kan du få veta vilka sjukdomar du kommer att drabbas och eventuellt dö av.


I fredags startade forskningsföretaget Knome en, lite udda, auktion. Man erbjuder en fullständig kartläggning av en persons genom. Startpriset är 58 miljoner kronor. Budgivningen slutar på måndag den 4 maj, skriver Popsci.

Knome har sitt huvudkvarter på Cambridge, Massachusetts. De har specialiserat sig på att kartlägga det mänskliga genomet (den ärftliga informationen kodad i DNA). På så sätta kan de avslöja vilka sjukdomar som komma skall.

– Om den här typen av undersökning blir framgångsrik och billigare att genomföra kan det förändra sjukvården radikalt. Eftersom sjukdomar kan upptäckas i tid, säger Dr. Peter H. Diamandis, operativ chef för X – price Foundation, till Popsci.

Pengarna ska gå till X – price Foundation vilka är ute efter att göra ”stora genombrott till fördel för mänskligheten”, skriver man på xprice.com.

X – price Foundation har annonserat att de tänker belöna den som kan kartlägga 100 mänskliga genom, på tio dagar eller mindre, med 85 miljoner kronor. Vilket skulle vara en enorm bedrift med tanke på att det första genomet tog ett år, skriver Popsci.

Om du först lyckas komma på hur man ska kartlägga mänskliga genom på tio dagar, innan måndagen den 4 maj, kan du lägga ett bud och få veta vilka sjukdomar du kommer att drabbas av.

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev