Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Livsmedelsjätte och SLU inleder forskningssamarbete 

Publicerad: 9 maj 2022, 09:19

King Edwards-potatis sorteras vid en odling utanför Uppsala.

Foto: Ingvar Karmhed/TT

Den norska livsmedelsjätten Orkla och SLU startar ett forskningsprojekt för att undersöka hur biokol framställt av restprodukter kan binda koldioxid i jordbruket.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Med visionen att odla grödor utan någon klimatpåverkan inleder Orkla och forskare från Sveriges lanbruksuniversitet, SLU, i Alnarp ett forskningssamarbete. Nu ska en fältstudie genomföras för att undersöka hur biokol framställt av restprodukter kan binda koldioxid i jordbruket

”Visionen är att vi inom 5-10 års sikt kan skapa en klimatneutral eller till och med klimatpositiv pommes frites eller inlagd rödbeta. Genom att utnyttja restprodukter kan vi skapa ett cirkulärt flöde där näringsämnen återanvänds och som samtidigt ger klimatnytta och andra miljöfördelar”, säger Lars Lundahl, miljöchef på Orkla Foods Sverige, i en kommentar.

Vid två jordbruk i Skåne har biokol spridits ut på utvalda platser på fälten i samband med vårsådden. Detta för att forskarna ska kunna jämföra resultatet.

”Att biokol binder koldioxid är redan klarlagt utan tvekan. Det vi fokuserar på i vår studie är vilken effekt biokolsanvändning skulle få för jordbruket. Vad händer med den jord som har fått biokol och hur fungerar den att odla i. Förutom fältförsöken så kommer vi också att göra krukförsök i växthus för att studera hur biokolet påverkar olika grödor”, säger Helene Larsson Jönsson, forskare vid SLU, i en kommentar. 

Därutöver ska forskarna även titta på effekterna på bland annat jordmån, behov av gödning och bevattning samt andra miljöeffekter kopplat till näringsläckage och vattenförbrukning.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev