Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Livsmedelsverket: Gifthalterna i maten sjunker

Publicerad: 30 maj 2012, 07:23

Maten innehåller allt mindre av skadliga ämnen, förutom ett par undantag.


Ämnen i artikeln:

BekämpningsmedelLivsmedelsverket

Livsmedelsverket har analyserat varorna i en typisk matkorg och letade efter bekämpningsmedel, metaller såsom bly och kadmium samt organiska miljöföroreningar såsom dioxiner och bromerade flamskyddsmedel.

Resultatet visar att de allra flesta miljöskadliga ämnen minskar i koncentration, förutom bly och kadmium, som visserligen ligger under gränsnivån men med relativt liten marginal. Av 400 bekämpningsmedel fann myndigheten tio stycken i frukt och grönsaker, men inte i övriga varor, enligt pressmeddelandet från Livsmedelsverket.
‒ Man skulle kunna tro att detta är ett större problem, men vår undersökning visar att man inte behöver vara så orolig för bekämpningsmedel i maten. Med de här halterna ligger snittinnehållet av bekämpningsmedel långt under de nivåer som kan innebära en risk för hälsan, säger Per Ola Darnerun, toxikolog på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

Minskningen av dioxiner, PCB:er och bromerade flamskyddsmedel var störst mellan 1999 och 2005 men halterna sjunker fortfarande. Livsmedelsverket framhåller att resultaten gäller för en vanlig kosthållning och vissa personer kan ändå få i sig för mycket av skadliga ämnen ifall man har en ensidig kost och äter mycket av få livsmedel.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.