Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Livsmedelsverket om dricksvattnet: Kommuner brister i kontrollen

Publicerad: 1 april 2014, 09:39

Landets kommuner har inte tillräcklig kontroll över sina dricksvattenanläggningar. Det visar Livsmedelsverkets årliga sammanställning.


Ämnen i artikeln:

Livsmedelsverket

Landets kommuner har inte tillräcklig kontroll över sina dricksvattenanläggningar. Det visar Livsmedelsverkets årliga sammanställning. Under 2012 fick bara varannan anläggning som borde ha kontrollerats ta emot de kommunala kontrollbesök som baseras på principen: ju större sannolikhet för problem och ju fler konsumenter som kan drabbas, ju fler kontrolltimmar.

Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord anser att den nuvarande nivån på myndigheternas kontroll av dricksvattenanläggningarna är oacceptabel:

– Under de senaste åren har det skett flera händelser där dricksvattnet blivit förorenat. Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och en hörnsten i ett väl fungerande samhälle. Kontrollerna av dricksvattenanläggningar måste göras för att vi ska ha bra och säkert vatten i våra kranar, säger Stig Orustfjord i en kommentar till sammanställningen.

Under 2010 och 2011 inträffade fyra större sjukdomsutbrott på grund av parasiter eller virus i dricksvattnet. Även om inga dricksvattenburna sjukdomar rapporterades 2012 utfärdade Livsmedelsverket 31 rekommendationer ute i kommunerna om att koka dricksvattnet. Över 33.253 personer berördes av kokningsråden.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Livsmedelsverket

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.