Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Livsmedelsverket uppdaterar miljösmarta kostråd

Publicerad: 19 november 2013, 15:00

Efter flera mothugg från regeringen fortsätter Livsmedelsverket nu med sina miljösmarta kostråd.


2011 stoppade regeringen Livsmedelsverkets klimatsmarta kostråd med motiveringen att råden kunde vara ett hot mot EU:s frihandel. Nu fortsätter Livsmedelsverket ändå med kostråd som gynnar både miljö, klimat och hälsa. På tisdagen släppte man också en ny rapport som tagtis fram av Institutet för livsmedel och bioteknik där slutsatserna är tydliga – köttets miljöpåverkan är stor och påverkar klimatet, den biologiska mångfalden och övergödningen.
– De som äter mycket kött skulle vinna på att byta ut en del av köttet mot grönsaker och bönor. Det är bra för hälsan och man gör en insats för miljön, säger Anna-Karin Johansson som är miljöstrateg på Livsmedelsverket.

Rapporten har gjort att Livsmedelsverket kunnat uppdatera sina miljösmarta kostråd. Livsmedelsverket påpekar också det uppenbara sambandet mellan miljö och hälsa – att det som är bra för miljön också nästan alltid är bra för hälsan.
– Genom att ändra på hur vi äter skulle vi faktiskt kunna halvera utsläppen av växthusgaser och samtidigt få i oss mer av olika viktiga näringsämnen jämfört med idag, säger Anna-Karin Johansson.

Livsmedelsverkets tips till miljösmarta matval:

Källa: Livsmedelsverket

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.