Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Livsmedelsverket vill införa gränsvärden för akrylamid

Publicerad: 19 december 2012, 12:05

Nya studier visar att även mycket små doser akrylamid i mat kan innebära en ökad risk för att få cancer.


Ämnen i artikeln:

EuForskningLivsmedelsverket

Det har gått tio år sedan forskare slog larm om att akrylamid i mat kan orsaka cancer, men vi får fortfarande i oss lika mycket av ämnet. Nu vill Livsmedelsverket att gränsvärden införs, skriver Svenska Dagbladet.

Det var miljöforskaren Margareta Törnqvist som upptäckte att det cancerframkallande ämnet akrylamid bildas när stärkelserika livsmedel hettas upp. Nyheten väckte stor internationell uppmärksamhet, även om forskarvärlden var oense om hur stor cancerrisken för människor egentligen är.

Nu har nya mätningar visat att halterna i livsmedel inte har minskat på det sätt man hade hoppats, och för kaffe och pommes frites har de till och med ökat. Samtidigt visar en ny studie, som gjorts på djur i USA, att även små doser akrylamid kan bidra till en ökad cancerrisk.

Livsmedelsverket har nyligen begärt att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) ska göra en ny bedömning av riskerna med akrylamid, och efter jul ska eventuella gränsvärden diskuteras i Bryssel.

– Det är bestämt att det blir en ny utvärdering, även om jag kan tycka att man borde ha agerat på de data man hade för tio år sedan. Samtidigt ser jag det problematiska med att akrylamid finns i så väldigt många livsmedel. Skulle man vara lika sträng som med andra ämnen skulle det inte bli mycket kvar att handla i butiken. Vi måste slacka på kraven men hur långt man ska gå är ingen lätt fråga, säger Leif Busk, vetenskaplig strateg på Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet.

Livsmedelsverket menar att risken för individen är liten, men att akrylamid utgör en stor kollektiv risk. Ämnet misstänks kunna bidra till en riskökning på omkring en procent, eller drygt 300–400 nya cancerfall per år.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

EuForskningLivsmedelsverket

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.