Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Livsviktigt fosfor på väg att ta slut

Publicerad: 28 januari 2014, 09:48

Världens livsmedelsförsörjning är helt beroende av fosfor, en ändlig resurs som är på upprinningen.


Ämnen i artikeln:

Fosfor

2008 höjdes de globala fosforpriserna med 800 procent och något senare publicerade forskaren Dana Cordell artikeln ”The story of phosphorus: Global food security and food for thought”.

I artikeln, som har blivit den mest nedladdade och citerade någonsin från tidskriften Global Environmental Change, skriver Cordell om hur världen står oförberedd inför den dag då fosfor kommer att ta slut.

Nu presenterar Dana Cordell och forskaren Tina-Simone Neset, aktiv vid Linköpings Universitet, ett ramverk för att kvalitativt analysera vår sårbarhet inför en framtida fosforbrist.

Hittills har man mest diskuterat hur stora fosfor-resurserna är och hur länge de räcker men enligt Cordell och Neset måste man också titta på den geografiska koncentrationen av fosfor.

Marocko, Kina, Algeriet, Syrien, Jordanien och Sydafrika kontrollerar mer än 90 procent av världens fosfor-resurser. I många av dessa länder är det politiska läget osäkert, något som påverkar resten av världen som är helt beroende av fosfor för sin livsmedelsproduktion.

– Vi ville pröva begreppet sårbarhet, som ju har utvecklats inom resurs- och klimatforskningen, också på det här området. Det är många faktorer, förutom den rent fysiska globala tillgången, som avgör hur sårbar en befolkning är inför en framtida fosforbrist, säger Tina-Simone Neset.

Därför har hon och Dana Cordell nu tagit fram en analysram med 26 indikatorer som kan prövas på olika nivåer; globalt, regionalt, nationellt eller lokalt. Indikatorerna är till exempel internationella handelsregler, energipriser, matvanor, folkmängd, importberoende, matsäkerhet, ägare och producenter av fosfatmalmen, infrastruktur, markens bördighet och inkomstfördelning.

Beslutfattare behöver också bli medvetna om att löst fosfor kan återvinnas. Att bättre ta tillvara på fosfor i avfall skulle kunna minska importen och därmed beroendet av andra länder. Dessutom skulle det minska de miljöbelastningar som uppstår när fosfor spolas ut i sjöar och hav och bidrar till övergödningen menar Cordell och Neset.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Fosfor

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.