Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Liz Truss tillsätter flera klimatskeptiker och öppnar för fracking

Publicerad: 13 september 2022, 09:40

Liz Truss, Storbritanniens nya premiärminister efter att Boris Johnson tvingats bort efter att ha festat i strid med coronarestriktioner.

Foto: Markus Schreiber

Efter Boris Johnson som stod värd för förra årets FN-konferens om klimatet varnas nu för ett skifte i och med tillträdet av Liz Truss och nya ministrar i hennes regering.


Ämnen i artikeln:

VeckobrevKlimatförnekareCop 26VindkraftKärnkraftEnergibesparing

Det finns en oro för att Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss ska göra en u-sväng i klimatarbetet, detta sedan hon aviserat att borrningen efter olja och gas ska öka, förbudet mot så kallad fracking ska lyftas och har tillsatt flera ministrar som gjort klimatskeptiska uttalanden. Det berättar bland andra The Guardian och Financial Times.

Den nye företags- och energiministern Jacob Rees-Mog uppges bland annat ha sagt, så sent som 2013, att effekten som den ökande koldioxidhalten i atmosfären har på klimatet ”fortsätter att vara mycket debatterad”. Året därefter sa han bland annat att det är bättre att anpassa oss till klimatförändringen än att gå tillbaka till stenåldern genom att minska energianvändningen, uppenbarligen okunnig om IAEA:s scenario för 2050 som innebär en fördubblad energianvändning utan fossil energi. Han sa också att han vill att hans valkretsar får ”billig energi snarare än väderkvarnar”.

Även den nya transportministern Anne-Marie Trevelyan har gjort klimatskeptiska uttalanden. För tio år sedan hävdade hon att ”isen vid polerna smälter inte trots allt” och tweetade att ”global uppvärmning händer faktiskt inte”. Som tidigare handelsminister deltog hon dock i klimatförhandlingarna vid Cop26 i Glasgow förra året.

Truss har även tillsatt en ekonomisk chefsrådgivare, Matthew Sinclair, som skrivit en bok med titeln ”Låt dem äta kol”, som handlar om klimatpolitikens kostnader.

Liz Truss själv har aviserat att hon ska fördubbla ansträngningarna för att nå 2050-målet, särskilt med hjälp av havsbaserad vindkraft och kärnkraft. Samtidigt vill hon ändra systemet med gröna avgifter för energibesparing och förnybara investeringar.

Brittiska Jordens vänner kallar den nya politiken farsartad och landets klimatkommitté har skrivit brev till den nya premiärministern med budskapet att nettonollutsläpp är den bästa vägen mot energioberoende och sänkta energipriser.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.