Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ljudforskare: ”Riktvärden för vindkraftsbuller måste ses över”

Publicerad: 26 maj 2011, 09:31

Vindkraftsetableringen går för fort och utan tillräckliga kunskaper om hur ljudmiljön förändras, menar forskare.


Ämnen i artikeln:

BullerVindkraft

Vindkraftsetableringen går för fort och utan tillräckliga kunskaper. Det menar ljudforskaren Pontus Thorsson som undersöker förhållandena runt den ett år gamla vindkraftsparken Källeberg i Falköping, rapporterar SR Skaraborg.

De som bor i närheten har klagat på höga ljudnivåer och blinkningar från tornen som gör att de ligger sömnlösa om nätterna. Enligt Pontus Thorsson, som är forskare i teknisk akustik vid Chalmers, så är de riktvärden för buller som finns framme alltför högt satta.

– Eftersom det är så många som upplever sig störda kan man behöva titta över riktvärdena. Den slutsatsen måste man dra. Något annat tycker jag känns naivt, säger han till SR Skaraborg.

Enligt honom är myndigheterna alltför fyrkantiga när de sätter en gräns för när ljud blir besvärliga. Det beror på att ljud traditionellt inte ses som något bekymmer. Men ljud påverkar människan på väldigt många olika sätt och därför måste man använda mer avancerade mätningar.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

BullerVindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News