Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ljunganvirus kan orsaka fosterdöd

Publicerad: 10 november 2008, 16:45

Antalet dödfödda foster följer förekomsten av gnagare, en känd bärare av Ljunganviruset. Av 15 undersökta fall bar tio på viruset.


Forskare misstänker att Ljunganviruset orsakar fosterdöd hos människa. Nu får hypotesen stöd av en avhandling från Karolinska Institutet. Avhandlingen visar att viruset i kombination med stress kan orsaka missbildningar och fosterdöd hos laboratoriedjur.

Undersökningar har visat att antalet dödfödda foster följer förekomsten av gnagare, en vanlig bärare av Ljunganviruset som upptäcktes på 90-talet. Två studier av totalt 15 fall av oförklarad fosterdöd pekar mot att det finns ett samband.

– Nu kan vi tala om att viruset finns. Men vi kan ännu inte säga om man bär på det, säger Annika Samsioe, barnmorska och doktorand vid Institutionen för klinisk forskning och utbildning på Södersjukhuset, Karolinska Institutet.

– Nästa steg är att identifiera det hos människor och att kunna bota det med antiviral medicin. Sen talar vi om att utveckla ett vaccin, då har vi hela kedjan, säger Annika Samsioe.

Många delar av Ljunganvirusets roll vid fosterdöd och olika sjukdomstillstånd är fortfarande olösta gåtor, menar Annika Samsioe. Vid Karolinska Institutet hoppas man att upptäckten av sambandet ska ge ökad internationell uppmärksamhet och itensifierad forskning i ämnet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev