söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ljus framtid för lysdioder

Publicerad: 30 januari 2009, 06:45

En ny tillverkningsmetod gör att lysdioder kan tillverkas för halva priset jämfört med tidigare.


Lysdioder som tillverkas av Gallium-Nitride, GaN, ger bra ljus och drar väldigt litet ström, men dessvärre är de rätt dyra att tillverka. Det har gjort att lysdioder inte riktigt kunnat konkurrera med vanliga glödlampor och andra typer av strömsnåla lampor. Nu har emellertid en forskargrupp vid University of Cambridge i England kommit på en tillverkningsmetod som kan sänka kostnaderna ordentligt.

Normalt används plattor (wafers) av safir för att skapa GaN-lysdioder och det är det som drar upp kostnaderna. Cambridge-forskarna har lyckats ersätta safirplattorna med vanliga kiselplattor som är betydligt billigare. Det gör processen 50 procent billigare och 50 procent effektivare.

Om och när den här processen börjar användas i industriell skala kommer GaN-lysdioderna bara att kosta en tiondel av det de gör idag. Det skulle då betyda att lysdioderna kommer ner i priser som gör dem intressanta även för belysning i hemmen.

Forskarna har räknat ut att 20 procent av elförbrukningen i Storbritannien utgörs av belysning i hem och på kontor. Om alla lampor använde GaN-lysdioder skulle den siffran sänkas till fem procent. GaN-lysdioder finns redan i en del utomhusbelysning, men för det mesta används andra typer av lampor så det finns möjligheter att spara mycket energi med GaN-lysdioder även där.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev