Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ljus i tekniktunneln

Publicerad: 29 april 2009, 06:19

Läget för teknikföretagen är uselt, inget snack om det. Men det finns vårtecken också. ”En tillfällig botten”, säger Teknikföretagen och hoppas att det inte fortsätter utför.


Svenska teknikföretag har det fortsatt motigt. Produktionstakten minskade med 24 procent i årstakt i februari, meddelar Teknikföretagen. Särskilt tungt är läget för bilindustrin med en nedgång på 50 procent. Men läget har förbättrats något. Produktionen i bilindustrin väntas öka något under det andra kvartalet och även på Europanivå har bilproduktionen ökat i mars jämfört med januari och februari.

Industrins inköpschefer rapporterar en ökad aktivitet i mars jämfört med årets början. ”Vi ser nu en tillfällig botten. Förhoppningsvis går det inte ytterligare utför från denna låga nivå”, skriver Teknikföretagen i en rapport.

Varslen fortsätter att vara omfattande men även här noteras en liten förbättring. I mars varslades 5.119 personer. Preliminära siffror för april pekar på en siffra strax under 4.000.

Lägre kapitalkostnader är viktiga faktorer för en återhämtning, menar Teknikföretagen. Räntorna är låga men utvecklingen hämmas av restriktiv utlåning, svag lönsamhet och bankförluster. ”Erfarenheten visar också att en nedgång i investeringsefterfrågan, efter en mycket lång expansionsperiod som vi just haft, inte begränsas till något kvartal eller ett år”, skriver Tekikföretagen i sin rapport.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev