Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ljus kan ge döva hörseln åter

Publicerad: 24 November 2008, 09:30

Infrarött ljus har i djurförsök stimulerat hörselceller bättre än ett cochleaimplantat.


Cochleaimplantat som omvandlar ljud till elektriska signaler har förändrat livet för många döva som återigen kan uppfatta ljud, men nu verkar det som att ljus fungerar lika bra som elektriska signaler. Ett forskarlag från Northwestern University i USA har genomfört tester på marsvin och det verkar som att det rent av fungerar ännu bättre än cochleatekniken.

Precis som med cochleaimplantat registreras ljud, men de omvandlas till ljussignaler istället för elektriska signaler innan de skickas vidare till hörselcellerna som vidarebefordrar dem som ljud till hjärnan.

Den elektrod som används i cochleaimplantat kan inte skicka in signalerna särskilt exakt, så många hörselceller får samma signal vilket gör att det inte går att få normal hörsel med ett sådant. Med ljussignaler har forskarna lyckats få en mycket ”smalare” signal vilket gör hörselcellerna kan uppfatta ljudet mer normalt. Än har man inte gjort några försök på människor, men djurförsöken visar att döva marsvins hjärna reagerar som om de hade normal hörsel när man använder ljussignaler.

Exakt varför ljussignaler verkar fungera så bra är en gåta än så länge. Forskarna arbetar dock med att ta reda på det och utveckla tekniken. Det lär emellertid dröja tio år innan det kan bli fråga om att använda metoden som en medicinsk behandling.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.