Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

LKAB köper utsläppskrediter från snabbväxande skog

Publicerad: 2 november 2011, 08:51

Snabbväxande skog ska täcka upp för LKAB:s utsläpp av koldioxid. Men det kostar.


Ämnen i artikeln:

SveaskogUtsläppskrediter

300 000 kronor. Så mycket kostar det för LKAB att öka produktionen av järnmalmpellets. Utsläppskrediterna kommer från statliga skogsbolaget Sveaskog som driver ett projekt med snabbväxande skog i Övertorneå.

Affärerna med skogliga koldioxidkrediter dras igång för att göra klimatnytta och öka möjligheterna för Sverige att bli koldioxidneutralt till 2050. Affären gjordes upp på ett seminarium i Stockholm på tisdagen.

– Den här modellen skapar
incitament för markägare att välja en skogsskötsel som binder in mer koldioxid, säger Olof Johansson, chef för miljö och hållbarhet på Sveaskog

– Vi vill minska vår klimatpåverkan samtidigt som vi ökar vår produktion av järnmalmspellets i framtiden. Vi kan reducera utsläppen ytterligare, men inte till noll. Genom att finansiera tillväxthöjande åtgärder i skogen kan vi nå nollutsläpp från vår region. Det skapar arbetstillfällen i både industrin och skogen, säger Monica Quinteiro, chef för kvalitet och miljö på LKAB

Projektet med snabbväxande skog i Övertorneå beräknas att binda 58 300 ton extra koldioxid över en period på upp till 20 år.

Den nyttjade skogsskötselmetoden innebär visserligen mera gödsling sett över trädets livscykel, men det är enligt Sveaskog inte fråga om något intensivskogsbruk med ungskogsgödsling, och dikning i området är inte mer förekommande än i något annat skogsbruk.

Även Övertorneå kommun, SLU, LRF Norrbotten, Syvab och Norrbottens läns landsting deltar i projektet.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

SveaskogUtsläppskrediter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.