Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

LKAB struntar i miljödom

Publicerad: 15 mars 2011, 09:43

Gruvbolaget LKAB fortsätter att bryta järnmalm i Gruvberget i Svappavaara. Trots att Miljööverdomstolen drog in tillståndet förra veckan, rapporterar SR Norrbotten.


Miljööverdomstolen gav i torsdags LKAB bakläxa för sin miljöprövning av en gruva i Svappavaara. Det innebär att bolaget saknar tillstånd att fortsätta med brytningen . Men LKAB fortsätter precis som tidigare, rapporterar Sveriges Radio Norrbotten.

Per-Erik Lindvall på LKAB
säger till SR Norrbotten att de fortsätter med brytningen ”så länge det är möjligt för oss att göra det”. Enligt honom kommer verksamheten att bli tillåten vid ett senare tillfälle. Frågan är bara hur länge det kommer dröja innan det nya tillståndet finns på plats.

Länsstyrelsen i Norrbotten är den myndighet som ska se till att LKAB följer lagen – men de har inga planer på att sätta stopp för driften. David Berggård som jobbar med gruvtillsyn på länsstyrelsen säger till SR att domen inte ger något stöd för att stoppa verksamheten omedelbart.

Företrädare vid Hovrätten och Naturvårdsverket säger att bolaget inte har någon rätt att fortsätta med gruvdriften. Enligt juristen Rikard Jansson på Naturvårdsverket borde bolaget och deras ombud känna till att Miljööverdomstolens beslut innebär att tillståndet är förverkat.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev