lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Locket på hos ABB om kartellbildning

Publicerad: 3 februari 2010, 13:16

Den nya misstänkta kartellskandalen i ABB gäller FACTS i Västerås. I övrigt kommenterar bolaget inte razziorna som genomfördes i slutet av januari.

Ämnen i artikeln:

Abb

Den 20 januari genomförde Kronofogden och Konkurrensverket, på uppdrag av EU-kommissionen, razzior på ABB:s kontor i Västerås och Ludvika. Orsaken är misstanke om samarbete med en konkurrent.
ABB har bekräftat räderna men uttalar sig inte vidare om saken. I ett pressmeddelande uppger företaget att undersökningen gäller FACTS i Västerås och att ABB samarbetar fullt ut med myndigheterna. FACTS är en teknik för reaktiv effektkompensering som gör det möjligt att öka överföringsförmåga på befintliga linjer.

– Det här är allt vi kan säga i dagsläget, säger ABB:s presschef Christine Gunnarsson till Di.se.

Det är andra gången på kort tid som ABB kopplas samman med kartellbildning. I oktober i fjol fick bolaget böta 346 miljoner kronor till följd av en transformatorkartell. Den gången var det Areva, T&D, Alstom, Fuji Electrics, Hitachi, Toshiba och ABB som fälldes för kartellsamarbete. Även Siemens ingick i kartellen men slapp undan böter då det var företaget som avslöjade kartellen för EU-kommissionen. ABB:s bot höjdes den gången med 50 procent eftersom att bolaget tidigare fällts för kartellsamarbeten.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev