Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Locket på om norska försvarsbesöket efter Gripen-flopp

Publicerad: 16 December 2008, 07:57

De svenska och norska försvarsministrarna har träffats för att diskutera den stupade Gripen-affären. Men försvarsdepartementet vägrar att uttala sig om mötet.


Ämnen i artikeln:

KrypteringGripenJas

I går träffades försvarsminister Sten Tolgfors och hans norska kollega Anne-Grethe Strøm-Erichsen i Stockholm. På agendan stod den norska utvärdering som mynnade ut i att Norge valde bort Gripen till förmån för det amerikanska stridsflygplanet F35 JSF.

Men vad som sades på mötet vill försvarsdepartementet inte prata om.

– Vi lämnar inga kommentarer kring mötet, det är en del av en process där Sverige har ett antal frågor man gärna ser besvarade, säger Mikael Östlund, pressekreterare hos Sten Tolgfors.

När det norska beslutet blev känt uppstod viss politisk turbulens till följd av uttalanden från den norska försvarsministern om Gripens otillräckliga operativa förmågor och kostnaderna för planet.

Gällde mötet de norska synpunkterna som uttryckts?

– Ja, Sten Tolgfors har tidigare sagt att han har ett antal frågor kring flygförmågan och priset, säger Mikael Östlund.

Vilka svar Tolgfors eventuellt fick förblir alltså okänt.

– Nej, det är för tidigt. Det här är en del i en process där Sverige hämtar in information och underlag för att bättre förstå den norska utvärderingen, säger Östlund.

Fler möten för att förstå är inplanerade. Representanter för FMV, Försvarets materielverk ska bland annat träffa sina norska kollegor i veckan och efter nyår ska de svenska och norska flygvapencheferna mötas för att diskutera affären.

Hittills har mötena inte varit helt framgångsrika. När FMV och de norska projektledarna träffades den 4 december hade FMV hoppats få ta del av de norska beräkningarna av Gripens operativa förmåga och den ekonomiska bedömningen. FMV fick då bara ta begränsad del av informationen.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

KrypteringGripenJas

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.