Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Löfbergs utmaningar: klimatförändringar och brist på unga kaffeodlare

Publicerad: 22 december 2017, 09:55

Foto: Löfbergs

Kaffeproduktionen i världen kan komma att halveras till 2050 på grund av stigande temperaturer och förändrad nederbörd. Det konstaterar Löfbergs i sin årliga hållbarhetsredovisning, där företaget lyfter att klimatförändringarna är en av företagets största utmaningar.


– Klimatförändringarna påverkar kaffeodlingarna redan i dag och har gjort det i några år. Den andra stora utmaningen vi står inför är att attrahera nästa generation kaffeodlare, säger Eva Eriksson, hållbarhetsdirektör på Löfbergs.
Löfbergs ser ett problem i att kaffeodlare i dag är relativt gamla och att de unga dras in mot städerna. Eva Eriksson berättar att det generellt sett är en låg lönsamhet i kaffeodling. Därför satsar Löfbergs på utvecklingsprojektet Next Generation Coffee för att stärka framtidsutsikterna för unga kaffeodlare. Genom utbildning och direkt handel avser det svenska bolaget att hjälpa bönder i Tanzania och Colombia.
– Vi försöker köpa så nära odlarna som möjligt och vi köper allt direkt från odlarlandet så att vi vet varifrån kaffet kommer. Vi har arbetat med generella utvecklingsprojekt sedan 2001, men det är först nu som vi har tagit fram produkter som vi marknadsför med de här utvecklingsprojekten, säger Eva Eriksson.
Löfbergs hållbarhetsdirektör konstaterar att det vore positivt om det var möjligt att ta ut ett högre slutpris för kaffe. Dels för kaffeodlarnas skull, men i synnerhet för att minska kaffesvinnet hos slutkonsument – det som tenderar att stå och svalna i halvfulla kaffekannor. Eva Eriksson menar att prispressen bland annat beror på att kaffe, liksom kött, är en lockvara i butikerna vilket är en utmaning för kaffeleverantörer som vill ta ut ett högre pris för exempelvis certifierade produkter.
På svensk mark har Löfbergs sedan oktober börjat använda biogas till kafferostningen för att minska koldioxidutsläppen. Bolaget har även initierat ett testprojekt med biobaserade kaffeförpackningar som till största delen är tillverkade av sockerrör.

Läs Löfbergs hållbarhetsredovisning

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.