Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Löfven riskerar att framstå som oengagerad”

Publicerad: 28 Juni 2015, 19:11

Ta chansen och gift ihop socialdemokraternas paradfråga – jobbpolitiken – med den gröna omställningen av Sverige, uppmanar miljönestorn Stefan Edman statsminister Stefan Löfven (S) inför hans tal. Annars förlorar Socialdemokraterna opinionsmässigt på att framstå som oengagerade i en fråga som i grunden för många är den allra viktigaste.


Stefan Edman, en av Sveriges mest namnkunniga miljöexperter tillika författare till ett otal miljöböcker och tidigare rådgivare till den socialdemokratiske statsministern Göran Persson, höjer nu förväntningarna på Stefan Löfven. I ett inlägg på sin blogg efterlyser han en mer offensiv miljöpolitik från Socialdemokraterna.

"I morgon kväll i Visby har Stefan Löfven återigen ett gyllene tillfälle att visa hur han tänker gifta ihop jobbpolitiken – paradfrågan – med den gröna omställningen av Sverige. En självklarhet för alla oss som i decennier sysslat med frågorna. Ta chansen, Stefan!"

Stefan Edman skriver också att han träffat Stefan Löfven vid två tillfällen i maj 2012, där han försökt få statsministern att lyfta de gröna frågorna:

"Utifrån min erfarenhet som miljöexpert hos Göran Persson uppmanade jag Löfven att göra en storsatsning på klimat-energi-grön skatteväxling, ungefär som vi gjorde då det begav sig åren 1996-2001 (länge sen nu!). Jag minns också hur jag fick Löfvens medarbetare att tända på idén att Stefan i sitt första Almedalstal helt skulle fokusera på de gröna frågorna. Så blev det nu inte."

I sin analys skriver Stefan Edman vad som kan tänkas ligga bakom den mer försiktiga linjen i miljö- och hållbarhetsfrågor.

"Kanske handlar det idag om en medveten strategi inom regeringen där Socialdemokraterna överlåter till Miljöpartiet att stå upp för ett mera hållbart Sverige. Hur som helst förlorar sossarna opinionsmässigt på att framstå som oengagerade i dessa frågor – som ju inte minst unga väljare ser som de i grunden allra viktigaste!"

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.