onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Löfven väntas bli ny statsminister – måste lösa flera svåra miljöfrågor

Publicerad: 15 september 2014, 08:16

Mycket tyder på att Stefan Löfven får i uppdrag att bilda regering. På Socialdemokraternas valvaka sträckte han ut handen till partier på andra sidan blockgränsen.

Ämnen i artikeln:

Fredrik ReinfeldtModeraternaSocialdemokraternaStefan LöfvenVattenfall

Igår kväll stod det klart hur svenska folket röstat i riksdagsvalet. Efter att S+MP+V tillsammans blev större än allianspartierna tyder det mesta på att Stefan Löfven (S) blir Sveriges nästa statsminister. Fredrik Reinfeldt (M) meddelade också att han ska lämna in sin avskedsansökan idag. Dessutom gjorde han klart att han slutar som partiledare för Moderaterna i början av nästa år.

Något lätt läge blir det inte för Stefan Löfven, det är i princip samtliga bedömare eniga om efter att valresultatet presenterades. Någon riksdagsmajoritet för de rödgröna gick inte att få, och Stefan Löfven var tydlig i sitt tal på Socialdemokraternas valvaka att han ska sträcka ut handen till flera partier – dock ej till Sverigedemokraterna, det parti som gick starkast framåt i valet och som kan få en avgörande vågmästarroll framöver.

Nu väntar alltså tuffa regeringsförhandlingar där en rad svårlösta frågor måste upp på förhandlingsbordet. Sett till valrörelsen finns framför allt två miljörelaterade frågor som Stefan Löfven har att ta tag i. Det handlar dels om kärnkraften och om den svenska elförsörjningen, dels om Vattenfalls planerade kolgruvor i Tyskland. I de två frågorna finns tydliga skillnader mellan partierna och dessutom en hel del prestige inblandad med tanke på de ställningstaganden som gjorts under valrörelsen.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev