lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lokalbefolkning får litium i dricksvattnet

Publicerad: 6 april 2011, 07:10

Höga halter av litium i dricksvattnet drabbar lokalbefolkningen i Anderna. Det kan medföra allvarliga hälsorisker, menar svenska forskare som genomfört undersökningar i Argentina.


En stor del av världens litium ligger nedbäddat i Andernas saltöknar. Det är en attraktiv metall för den växande växande marknaden av elbilar – eftersom litiumbatterier anses vara mycket effektiva. Men gruvbrytningen i Sydamerika är långt från oproblematisk.

Nu har svenska forskare funnit att kvinnor i Anderna får i sig så mycket litium via grundvattnet att det skulle kunna påverka sköldkörteln och ge så kallad hypotyreos – en rubbning av ämnesomsättningen som medför ökad vikt, trötthet, nedstämdhet, frusenhet och minnesproblem.

Studien har gjorts i den lilla argentinska staden San Antonio de los Cobres, och i tre andra närliggande byar på högslätten.

– De litiummängder som
de latinamerikanska kvinnorna får i sig via sitt dricksvatten är kanske en tiondel av vad en depressionspatient tar som dagsdos. Men å andra sidan får de i sig detta litium hela livet, ända från fosterstadiet, säger yrkes- och miljömedicinaren Karin Broberg från Lunds universitet.

De höga halterna i dricksvattnet kommer direkt från berggrunden och inte från någon gruvbrytning. I alla fall inte som man vet. Enligt Karin Broberg är det ingen som vet hur gruvbrytning och utvinning av metaller påverkar nivåerna i dricksvattnet. Inga sådana studier har genomförts.

– Det finns inga studier på om utvinningen av metaller kontaminerar dricksvattnet eller inte. Men vi vill göra sådana studier. Det är viktigt eftersom Argentina, Bolivia och Chile satsar stort på att utöka utvinningen av litium, säger Kerstin Broberg till Miljöaktuellt.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev