Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

London-OS slukar spektrum

Publicerad: 28 maj 2009, 08:32

OS i London 2012 kommer att sluka radiospektrum. Lite lån från försvaret så ska det gå bra.


Under OS i London 2012 väntas behovet av radiofrekvenser bli större än någonsin i tävlingarnas historia. Uppgiften att tillgodose behovet av spektrum ligger på tillsynsmyndigheten Ofcom. Organisationen tror sig ha löst uppgiften och har presenterat ett grovt utkast för hur det ska gå till.

Ofcom har identifierat tre ”frekvenskällor” som förmodas täcka behoven. Dels det civila spektrum som finns tillgängligt i dag, dels licensfria spektrum. Men det antas inte räcka till och därför har Ofcom flaggat för lån av spektrum från statliga myndigheter, exempelvis det brittiska försvarsministeriet. Bedömningen är att det ska kunna ske utan effekter för de berörda.

Under OS kommer allt från kommunikationsradioapparater till trådlösa mikrofoner, fjärrstyrda kameror och trådlösa nätverk att utnyttja olika radionät. Från media uppskattas 20.000 personer arbeta med utsändningar från tävlingarna som väntas följas av 5 miljarder tittare och lyssnare.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.