Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

London överskrider gränsen för luftföroreningar – efter bara 5 dagar

Publicerad: 10 januari 2017, 12:55

Fem dagar tog det innan London, i torsdags förra veckan, överskred de årliga gränsvärdena för utsläpp av kvävedioxid.


Fem dagar tog det innan London hade överskridit de årliga gränsvärdena för utsläpp av kvävedioxid. EUs lagstiftning säger att gränsen går vid 200 mikrogram kvävedioxid i timmen, vid högst 18 tillfällen på ett år. Men i torsdags uppmätte övervakningsstationer vid Brixton Road, för den 19:onde gången i år, halter av kvävedioxid som överskred gränsvärdena.

Det är inte bara i London som problemen med luftföroreningar är stora. Sedan 2012 har flera brittiska städer brutit mot EUs gränsvärden varje år och i november i fjol vann miljöorganisationen ClientEarth mot den brittiska regeringen högsta domstolen. Domstolen, som bland annat slog fast att regeringen hade förlitat sig på utsläppsmodeller som man visste var överoptimistiska, krävde att regeringen skulle ta fram en ny handlingsplan för att lösa problemet med luftföroreningarna.

Förra året dröjde det åtta dagar innan gränsvärdena överskreds. Men i år gick det alltså snabbare, och det nya rekordet har lett till ytterligare protester från allmänhet och miljöorganisationer. Flera organisationer uppmanar nu Londons borgmästare Sadiq Khan, men även premiärminister Theresa May, att omedelbart vidta åtgärder för att få ner utsläppen.

Sedan tidigare har Sadiq Khan lovat att införa utsläppsfria zoner i London senast 2019, samt att köpa in de mest miljövänliga bussarna på marknaden, för att köra dem på de mest förorenade sträckorna. Men nu menar många att tre år är för lång tid för att implementera nödvändiga åtgärder. Varje år bidrar luftföroreningar till att omkring 40 000 britter dör en förtidig död enligt the Royal Colleges of Physicians and of Paediatrics and Child Health.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.