Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

London tacklar plastavfall med offentliga dricksvattenfontäner

Publicerad: 15 oktober 2018, 07:32

Göteborgs stad har beslutat att öka antalet dricksvattenfontäner i kommunen. I september kom den första nya fontänen på plats.

Foto: Press/Frida Gustavsson

Efter framgången med att sätta ut dricksvattenfontäner i London har stadens borgmästare Sadiq Khan beslutat att utöka satsningen på offentlig tillgång till vatten. Syftet är att minska avfallet från engångsartiklar av plast.


Tidigare i år gick Londons borgmästare Sadiq Khan ut med en satsning om att bygga ut 20 dricksvattenfontäner på offentliga platser i London. Fontänerna har visat sig vara en succé och nu har den brittiska huvudstadens borgmästare aviserat att ytterligare 100 dricksvattenfontäner ska installeras fram till slutet av 2020.

”Under fler år har våra offentliga dricksvattenfontäner förkastats och eftersatts medan avfallet från engångsplast har rusat i höjden. Vi har bestämt oss för att vända på den trenden och hjälpa till att leverera mer än hundra nya gratis, offentliga fontäner i staden som alla kan ta del av”, säger Londons borgmästare Sadiq Khan till the Guardian.

Enligt en studie från arbetsgruppen bakom installationerna av vattenfontänerna har mer än 8 000 liter vatten – motsvarande 16 000 halvlitersflaskor – tappats från två fontäner vid tågstationen Liverpool Street Station på mindre än en månad.

Frågan om offentliga dricksvattenfontäner har även varit aktuell på europeisk nivå under året. I början av februari kom ett förslag från EU-kommissionen som vill få regeringar att agera för bättre tillgång till dricksvatten på offentliga platser som en del av flera ändringar av dricksvattendirektivet, men även inom strategin för att minska plastavfallet.

Förslaget från EU-kommissionen innehåller även en uppmuntran till restauranger och offentliga byggnader om att erbjuda gratis vatten så att folk kan fylla på sina flaskor i stället för att köpa nya. Kommissionen menar dock att det ska vara upp till varje enskilt medlemsland att besluta om vilka åtgärder som är lämpligast för att minska plastavfallet.

I Sverige aktualiserades frågan om offentliga dricksvattenfontäner under sommarens värmebölja. Vänsterpartiet gick ut med krav i såväl Göteborg som Stockholm om att sätta upp mer dricksvattenfontäner i städerna, med då var det huvudsakliga med argumentet att utsatta grupper ska kunna få i sig vätska i värmen.

Redan under 2016 beslutade emellertid Göteborgs stad att kommunen ska öka antalet dricksvattenfontäner. I början av september kom den första av åtta nya dricksvattenfontäner på plats i staden.
”Göteborgarna får miljövänligt, gott och gratis dricksvatten på fler platser i staden. Att öka tillgängligheten till dricksvatten bidrar till att skapa ett mer hållbart samhälle”, sade Andreas Severinsson, chef för stadsbyggnadsenheten på Kretslopp och vatten, i en kommentar kring den nya dricksvattenfontänen.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.