Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lönestopp för vd

Publicerad: 20 oktober 2004, 11:33

Just nu sjunker ingångslönerna för vd:ar. Men hållbarheten i den trenden är bräcklig. I takt med att vi närmar oss krönet av den högkonjunktur vi nu är på väg in i ökar suget efter toppchefer. Och lönekarusellen kan snabbt blir ett faktum igen.


Efter att ha stigit kraftigt fram till 2002 har vd-lönerna nått ett tak, åtminstone tillfälligt. Konjunkturnedgången har slagit hårt också mot chefsmarknaden. Många högt kvalificerade personer går arbetslösa. Några har förlorat jobbet efter företagssammanslagningar där ledningsorganisationen slimmats. Det finns också välmeriterade chefer, regionchefer och affärsområdeschefer från Ericsson, som centrifugerades ut när företaget halverade sin personalstyrka. De är nu aktivt arbetssökande och surfar runt på hemsidorna och jagar jobb.

Tillgången på kompetens har pressat löneläget. Företagen är tuffare i dag än för två år sedan när de förhandlar anställningsvillkoren.

– Jag kan inte ange någon procentsats, men bilden är tydlig, ingångslönerna på toppjobb i företagen är lägre i dag än 2002, säger Gunilla Karlströmer på Manpower Management.

Men rekryterarna är också överens om att detta är ett konjunkturfenomen. Arbetsbristen har redan lättat för mellanchefer, försäljningschefer och marknadschefer och om något år väntas suget också efter toppchefer öka och då kan vi snabbt vara tillbaka i samma lönekarusell som för något år sedan.

Läs mer i vår analys om vd-löner i det senaste numret av Dagens Miljö (nr 9, 2004).

Skribent: Göran Kristiansson

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.